Urșii au ajuns lângă București. Mesaje RO-Alert pentru periferii
- Emma Cristescu
- 15 aprilie 2024, 08:12
Un pui de urs a ajuns sâmbătă în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs și să nu îi dea de mâncare. Animalul sălbatic nu a fost prins nici acum.
„Tocmai ne-a sărit în fața mașinii un urs, la pădurea Ciolpani“, a scris o femeie sâmbătă pe Facebook. Tocmai ce sunase la 112. Imediat a fost constituită o celulă de criză la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, iar jandarmii au plecat în căutarea animalului. „Este vorba despre un pui de urs, luat în evidență de pădurar, iar ca măsură suplimentară, un echipaj al Jandarmeriei Ilfov a rămas în zonă pentru a supraveghea. Au fost informate şi autorităţile locale“, anunţa în scurtă vreme și Jandarmeria Română.
Autoritățile n-au găsit puiul de urs
Șeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov a spus că ursul nu a comis niciun atac până acum, dar că încă nu a fost găsit.
„Inclusiv persoana care a sunat la 112 dimineaţă, la ora 8.15, a spus că era mai mare decât un câine. A fost observat dimineaţă la ora 8.15 pe DN1, în zona localităţii Ciolpani, traversând, cum mergem dinspre Ploieşti, din partea dreaptă în partea stângă, deci din Pădurea Comoara, în Pădurea Scroviştea, în zona pădurii, nu în localitate. Am trimis două echipaje de jandarmi în zonă, de câte doi jandarmi, să procedeze la toate măsurile legale care se iau. Au relaţionat cu Ocolul Silvic, cu administraţia locală, cu colegii noştri de la IPJ Ilfov, cu ISU Bucureşti-Ilfov. Se ştie de situaţie, pădurarul din zonă ştie de situaţia ursuleţului, este luat într-o evidenţă. Nu a comis niciun atac până acum, e cuminte, e un pui de urs rătăcit în zona noastră“, a explicat şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov, colonelul Dumitru Dumitriu.
O celulă de criză, condusă de viceprimarul comunei unde este localizat ursul, va decide măsurile ulterioare.
„Continuăm căutările pentru a-l observa şi noi, să-l vedem, e pui de urs, e mai mare, cum e el, unde e zona pe care şi-a ales-o ca habitat şi aşa mai departe. După, intră Ocolul silvic, cu viceprimarul comunei pe raza căreia va fi descoperit habitatul ursului. Viceprimarul este preşedintele celulei de criză care se constituie cu această ocazie. Şi acolo, în celula de criză, se va stabili ce se va întâmpla. Din celula de criză mai fac parte poliţişti, jandarmi, pădurarul care se ocupă de zona respectivă şi, inclusiv, asociaţiile de vânători din zona respectivă“, a explicat acesta.
Autoritățile au trimis mesaj RO-Alert
Chiar dacă nu a fost raportat niciun atac, autoritățile au trimis mesaje RO-Alert. Locuitorii sunt sfătuiți să evite apropierea de animal, să nu facă poze cu el și să nu îi dea mâncare. Oamenii legii au spus că nu știu cum poate reacționa ursul în preajma oamenilor.
„Populaţia trebuie să ştie că este vorba despre un pui de urs, nu despre un urs, să ţină distanţa, să nu se apropie, chiar dacă este pui de urs, pentru că este un animal sălbatic şi nu ştim cum poate reacţiona şi că forţele de ordine, în continuare, procedează la căutarea puiului de urs“, a transmis şeful Jandarmeriei Ilfov.
Cum a ajuns puiul de urs lângă București
Ovidiu Ionescu, președintele Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, a explicat cum a ajuns ursul în apropiere de Capitală. El a spus că habitatul natural al ursului este pădurea, dar că poate să trăiască și în orașe dacă găsește de mâncare.
„Avem o suprapopulație de urși în România, de două ori mai mult decât efectivele optime, și atunci normal că există o presiune care împinge urșii mai tineri, femelele cu puii în locuri care sunt mai puțin propice în mod natural pentru existența ursului. Ei se pot adapta, pot să trăiască foarte bine și în lanul de porumb. Habitatul natural al ursului este pădurea, dar dacă găsește mâncare în coșurile de gunoi și pe terenurile agricole, trăiește foarte bine.
În ultimii 20 de ani, arealul ursului s-a extins foarte mult în România, a ajuns în zone în care nu au mai fost niciodată urșii până acum. Din punct de vedere al condițiilor naturale, nu seamănă cu habitatul lor natural, dar e mai ușor de omorât o vacă decât o ciută sau o oaie decât o căprioară pentru că sunt mai ușor de prins. În plus, culturile agricole oferă mai multă mâncare, și atunci populația de urși crește, atunci când nu e otrăvită de oameni“, a spus Ovidiu Ionescu pentru Adevărul.