Urmează un sezon greu de gripă. Medic: „Sunt multe cazuri mai grave decât de obicei, mai ales la copii”

Sursa: Arhiva EVZ

Medicii avertizează că ne așteaptă un sezon cu multe cazuri de gripă și că boala va afecta copiii. Cei puțin așa arată datele din emisfera sudică care s-a confruntat deja cu sezonul rece. Există și o veste bună: vaccinul a sosit la timp anul acesta.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat vineri că se aşteaptă la un sezon greu de gripă, care afectează mult copiii.

„Am urmărit datele cu privire la cazurile de gripă raportate în emisfera sudică, pe perioada lor de iarnă și putem spune că sunt multe cazuri mai ales la copii, care au fost mai grave decât de obicei. În plus, au apărut mult mai repede decât se aşteptau. Așadar, ne aşteptăm şi noi ca virusul gripal să circule mai repede şi să afecteze mult copiii", a declarat medicul.

Vaccinul a venit la timp

Medicul spune că 2022 este primul an în care vaccinul antigripal a venit la timp. În anii trecuți sosea în luna noiembrie sau chiar decembrie, după debutul sezonului de gripă.

„Este primul an în care primim acest vaccin la timp, ba chiar înainte de raportarea primelor cazuri de gripă sau de circulaţie a virusului gripal, aşa încât suntem pregătiţi să facem vaccinarea la timp şi să prevenim gripa. Faptul că l-am primit la timp este un mare plus pentru noi", a susţinut medicul.

Grupele de risc

Sandra Alexiu a afirmat că pacienţii au început să fie deja programaţi la imunizare. Cei din grupele de risc primesc gratuit vaccinul.

„Am început să programăm pacienţii, ştiind că vaccinul gripal a venit mai devreme. Acesta se recomandă la mai multe grupe de risc pentru care statul asigură doze gratuite. Pacienţii care nu sunt în grupele de risc pot procura acest vaccin din farmacii. El se administrează intramuscular pentru copii începând cu vârsta de şase luni şi până la bătrâneţe. Doar pentru copii este disponibil și un vaccin sub formă de spray, care se administrează intranazal“, a mai spus medicul.

Din grupele de risc fac parte toţi copiii între şase luni şi cinci ani, copiii peste vârsta de şase luni, dar şi adulţii care au boli cronice, precum și femeile însărcinate. O altă grupă de risc o reprezintă toţi pacienţii de peste 65 de ani, dar și personalul medical.

Ministerul Sănătății a achiziţionat în acest an 1,5 milioane de vaccin antigripal pentru imunizarea persoanelor aflate în grupele de risc, potrivit Agerpres.