Minivacanţă de patru zile pentru românii care lucrează la stat sau la privat, ca urmare a faptului că urmează sărbătorirea Paştelui. Zilele libere care urmează în anul 2021.
Astfel, ziua de 30 aprilie va fi zi liberă cu ocazia sărbătorii Vinerea Mare, ziua de 2 mai este sărbătorit Paştele Ortodox va fi liberă pentru că este duminică, ziua de 3 mai este doua zi de Paşte care va fi considerată, de asemenea, liberă.
Două dintre zilele libere legal de la începutul lunii mai sunt sărbătorite în weekend, respectiv 1 şi 2 mai care pică într-o zi de sâmbătă, respectiv duminică.
Zilele libere care urmează în 2021 sunt: 1 iunie (Ziua Copilului) - marţi; 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) - duminică şi luni; 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) - duminică; 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) - marţi; 1 decembrie (Ziua Naţională a României) - miercuri; 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) - sâmbătă şi duminică.
Ce spune legislația în vigoare
Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.
Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază, scrie Antena3.
Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.
Deşi Codul muncii prevede faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, sunt unii angajaţi care trebuie să se prezinte la muncă şi în Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşte. Mai exact, este vorba despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
În aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu acordă timp liber în sărbătorile legale sau care nu recompensează munca în aceste zile riscă amenzi de mii de lei de la inspectorii muncii.