Urmează încă o minivacanță pentru bugetari

Urmează încă o minivacanță pentru bugetari Vacanţă. Sursa foto: Pixabay

Milioane de salariaţi își vor putea lua o minivacanță în luna iunie, cu ocazia Rusaliilor.

Trei zile pline de minivacanță

În mai puțin de trei săptămâni, românii care lucrează la stat sau la privat vor putea beneficia de o minivacanţă de trei zile, cu ocazia sărbătoriri Rusaliilor. Zilelel de 23 și 24 iunie, adică prima și a doua zi a Rusaliilor sunt zile libere, prin lege. Cum ziua de 23 pică duminica, iar ziua de 24 luni, românii vor putea beneficia de un weekend prelungit (minivacanță), începând de vineri de la terminarea programului de lucru, până marți la prima oră a un ei noi zile de lucru, conform ZF.ro.

Rusalii

Rusalii. Foto: Arhiva EVZ

Anul acesta însă, doritorii de vacanțe pierd un weekend, având în vedere că 30 noiembrie și 1 decembrie cad în zile de weekend.

Zilele libere până la sfârșitul anului (conform legii)

  • 23 iunie (duminică - Rusalii);
  • 24 iunie (luni - a doua zi de Rusalii);
  • 15 august (joi - Sfânta Maria);
  • 30 noiembrie (sâmbătă – Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (duminică - Ziua Naţională a României);
  • 25 şi 26 decembrie (miercuri şi joi - prima şi a doua zi de Crăciun).

În afară de aceste zile de sărbători legale există posibilitatea ca Guvernul să mai stabilească alte zile libere (zile punte), prin hotărâre de guvern, atunci când sunt zile lucrătoare care se interpun între mai multe zile libere. Spre exemplu, cum în acest an Sfânta Maria (15 august) va fi într-o zi de joi, există posibilitatea ca și 16 august să fie declarată zi liberă, astfel încât să avem o minivacanță de 4 zile. La fel se poate întâmpla cu ziua de 27 decembrie. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală (în minivacanță), sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii, sub formă de timp liber, în următoarele 30 de zile. În cazul în care această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Firmele care nu respectă aceste dispoziții legale sunt pasibile de amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.