Evenimentul Zilei > Actualitate > Urmașii lui Louis de Funès: Teroristul Salah a SCĂPAT de sub nasul poliției, ascuns într-o MOBILĂ
Urmașii lui Louis de Funès: Teroristul Salah a SCĂPAT de sub nasul poliției, ascuns într-o MOBILĂ

Urmașii lui Louis de Funès: Teroristul Salah a SCĂPAT de sub nasul poliției, ascuns într-o MOBILĂ

O percheziție la Molenbeek l-a vizat pe Salah Abdeslam, unul dintre teroriștii de la Paris. Însă acesta se pare că a scăpat într-un mod uluitor.

O tentativă de a-l aresta la Bruxelles pe Salah Abdeslam, despre se crede că a jucat un rol cheie în atacurile de la Paris, a fost întârziată mai multe ore din cauza interdicției legale de a face percheziții în Belgia, pe timpul nopții, a recunoscut ministrul belgian al Justiției, Koen Geens.

Oficialul a declarat la televiziunea RTBF:

„Serviciile de informații ne-au anunțat că nu era deloc exclus să se afle acolo, și că orele între care nu putem face percheziții, adică între 9 seara și 5 dimineața, nu ne-au ajutat prea mult să-l găsim pe Sahal Abdeslam atunci.”

El a continuat:

„Este tot ce pot spune, nu pot să vă certific – cum nu l-am găsit, nu pot să vă certific – că era acolo.”

Însă presa flamandă, citând surse apropiate anchetei, susțin că Salah Abdeslam a scăpat într-un mod rușinos pentru autorități.

A doua zi după atentatele de la Paris, guvernul belgian a anunțat 18 măsuri pentru întărirea luptei împotriva terorismului, printre care suspendarea interdicției de a face percheziții între orele 21 și 5, în dosarele de terorism. Aceste măsuri nu au intrat imediat în vigoare, ci sunt programate a fi aplicate din 2016.

Potrivit televiziunii belgiene RTBF, „anchetatorii aveau certitudinea că Abdeslam se afla la numărul 47, pe strada Delaunoy din Molenbeek. La trei zile după atentate, unitățile speciale au luat cu asalt clădirea din strada Delaunoy, însă Abdeslam nu se mai găsea acolo. Sunt descoperite, totuși, în timpul percheziției tardive, urme ale trecerii sale pe acolo, ceea ce duce la concluzia că suspectul a reușit să fugă înainted einterveția forțelor de ordine”.

Televiziunea belgiană explică:

„Ipoteza cea mai probabilă este că a fost scos de complicii săi, care trebuie să fi profitat de învălmășeala mașinilor și de mutarea unor vecini pentru a-l ascunde pe Salah Abdeslam, fie într-o mașină, fie într-o mobilă. Aceasta este ipoteza cea mai credibilă pentru anchetatori.”

Salah Abdeslam, un francez de 26 de ani, rezident în Molenbeek, dat în urmărire internațională, continuă să fie de negăsit după mai bine de o lună după atacurile de la Paris.

El a reușit să treacă nestingherit de un control rutier la Cambrai, în nordul Franței, sâmbătă, 14 noiembrie, a doua zi după atentate, la ora 9.10, adică la 12 ore după primele împușcături.

Ministrul de Interne belgian, Jan Jambon, a declarat:

„Am avut ghinion. Autoritățile franceze mi-au spus că dacă mai trecea un sfert de oră, l-am fi arestat, pentru că ar fi ajuns în baza noastră de date.”