Urmașă a Brătienilor, incinerată la Paris, deși își dorea să fie îngropată în România

Urmașă a Brătienilor, incinerată la Paris, deși își dorea să fie îngropată în România

Nimeni nu s-a oferit să îi aducă trupul neînsuflețit în țară celei care a fost considerată una dintre cele mai reprezentative urmașe ale familiei care și-a pus amprenta pe Istoria României. Maria Brătianu a fost incinerată, în grabă, de nepoata venită din vacanță

Într-o discreție nefirească pentru un mare neam care a scris pagini importante din istoria României, s-a stins din viață ultimul mare vlăstar al familiei Brătianu, Maria, fiica cea mare a ilustrului istoric Gheorghe Brătianu. A murit la 89 de ani, la Paris, capitala Franței, loc în care a și fost incinerată, ieri, în jurul orei 13.30, la crematoriul din cimitirul Pere Lachaisse, în ciuda dorinței sale de a fi înmormântată, alături de descendenții ei, în țara natală, la conacul de la Florica, din Ștefăneșii de Jos, județul Argeș. Maria a decedat în noaptea de 29 spre 30 octombrie. Cea care s-a ocupat de „funeralii” a fost nepoata din partea sorei ei mai mici, Ioana, Mare Elene. Oficiali din rândul diplomației române ne-au dezvăluit că nepoata era plecată, în vacanță, în Japonia, loc de unde a făcut, telefonic, toate aranjamentele pentru incinerare. Trupul neînsuflețit al Mariei Brătianu, ultima fiică în viaţă a marelui istoric liberal George Brătianu (1899– 1953), a fost depus la capela cimitirului Pere Lachaisse din Paris. Timp de 11 zile, în ciuda intervențiilor făcute la nivelul conducerii Partidului Național Liberal, niciun oficial român nu s-a oferit să acorde sprijin pentru aducerea trupului neînsuflețit în țară. Drept urmare, singura moștenitoare căreia îi va rămâne agoniseala Mariei Brătianu, Mare Elene, a decis să o incinereze.

Exilul și renumele tatălui

Despre Maria Brătianu și importanța ei în istoria recentă a României a scris Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) care a și anunțat încetarea ei din viaţă. Născută în anul 1929, Maria Brătianu a fost, încă de la începutul refugiului ei în străinătate, din anii ’40, alături de fraţii ei mai mici, gemenii Ioana (1929 – 2009) şi Ion (1929 – 1978), un membru eminent al exilului democratic românesc. Ea s-a îngrijit de apariţia în exil a operei tatălui său, mort în temniţa comunistă de la Sighet, printre care volumul La Mer Noire, Editura Societăţii Academice Române, Munchen, 1969. IICCMER scrie după 1977, Maria Brătianu a avut un rol activ în relansarea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (L.D.H.R.), secţia românească a Federaţiei Internaţionale a Ligilor Drepturilor Omului (F.I.D.H. – Paris). În anii ’80, alături de regretaţii Sanda Stolojan şi Mihnea Berindei, s-a aflat la conducerea Ligii, denunţând abuzurile şi crimele regimului comunist din România. A fost căsătorită cu bine-cunoscutul sociolog francez Éric de Dampierre (1928 – 1998), profesor la Universitatea Paris – X Nanterre, descendent şi acesta al unei prestigioase familii aristocratice franceze. Vestea dispariției Mariei Brătianu a atras critici din partea românilor care au postat, pe Facebook, mesaje precum: „Păcat că este incinerată și nu adusă la Florica, conacul Brătienilor, unde sunt înmormantați toți Brătienii, inclusiv sora ei, Ioana Bratianu. Nu are descendenți si o nepoata o incinereaza joi 9 noiembrie în cimitirul Pere Lachaisse din Paris. Oare cei din PNL nu pot face nimic?”.

Mărturia românului care i-a fost alături în ultimele clipe

Gheorghe I.I.C. Bratianu, împreună cu soția sa - Elena, născuta Sturdza, au avut trei copii: Maria, fiica cea mare și cei doi gemeni - Ionel si Ileana, cunoscută la noi, după 1989, ca și Ioana Bratianu. Ionel a murit în Canada, tânăr, într-un accident auto. Are un fiu, Ionel Bratianu, care trăiește în Austin, SUA, fiu care are, la rândul său, doi fii. Ileana (Ioana) a decedat la Paris, însă trupul său neînsuflețit a fost depus la capela familiei de la Florica, localitatea Ștefănești, Argeș, în anul 2009. „Am fost 16 ani alături de Ileana Brătianu, ... mare păcat că Maria Brătianu nu a fost adusă în Țara ei! Și că nimeni nu pomenește contribuția ei la apariția unor cărți post 1989 despre crimele comunismului! Onor eroilor Patriei Romane!”, a postat, pe facebook, Alexandru Matei, omul despre care oficiali din diplomația română susțin că este cel care a îngrijit-o, până în ultima clipă, pe Maria. „El s-a ocupat și de depunerea trupului neînsuflețit la capelă”, ne-au mărturisit oficiali români.

Mesaj de la Ana Blandiana

Maria Brătianu, fiica marelui istoric Gheorghe Brătianu, ea însăși autoare a unor documentate studii de istorie contemporană, s-a dedicat, în ultimele decenii, dezvăluirii și analizării represiunii comuniste din România. A înființat la Paris „Association pour le Memorial Sighet” și a organizat în capitala Franței expoziții și conferințe dedicate Memorialului. „Maria a fost mereu alături de noi și ne-a făcut să ne simțim mai puțin singuri. Dumnezeu să o odihnească și să o răsplătească!” a scris Ana Blandiana și colegii ei de la Fundația Academia Civică și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistențe.

Maria Brătianu (în alb) alături de Antonia Constantinescu (1940-2003), redactor-şef al Revistei Lupta (Paris) FOTO: IICCMER

Conducătorul din umbră al Regatului României

Maria Brătianu se trăgea din marea familie a Brătienilor, liberalii care și-au pus amprenta asupra istoriei naționale. Străbunicul său, Ion I. C. Brătianu, a fost considerat conducătorul din umbră al României. S-a născut la 20 august 1864 la moşia Florica, în judeţul Argeş. A fost cel mai mare fiu al liderului liberal Ion C. Brătianu şi fratele mai mare al lui Vintilă şi Dinu Brătianu. În 1907 se căsătoreşte cu Eliza, fosta soţie a conservatorului Alexandru Marghiloman, precizează Wikipedia. A fost căsătorit de două ori. Prima dată cu cu Maria Brătianu, cunoscută ca „prinţesa Maria Moruzi-Cuza”, văduva lui Alexandru Al. Ioan Cuza (fiul domnitorului Cuza Vodă), a avut un copil, Gheorghe I. Brătianu, tatăl Mariei Brătianu. A doua soţie a fost Eliza Brătianu, născută Ştirbei, nepoata dinspre tată a lui Barbu Ştirbei, ultimul domnitor al Valahiei.

Pe 24 noiembrie 1927 Ionel Brătianu încetează din viaţă în urma unei laringite infecţioase. După o întrevedere cu diplomatul Nicolae Titulescu, Ionel Brătianu se îmbolnăveşte de gripă. Când boala s-a agravat treptat, medicul i-a recomandat un anume tratament (care s-ar fi dovedit a fi eronat), după care gripa dispare doar pentru un timp. Astfel la numai 63 de ani, „mâna de fier” care conducea statul român moare în condiţii extrem de suspecte.

Ne puteți urmări și pe Google News