Urmărit internațional rus protejat de autoritățile române. Curtea de Apel București a refuzat o cerere de extrădare a Moscovei

Urmărit internațional rus protejat de autoritățile române. Curtea de Apel București a refuzat o cerere de extrădare a Moscovei Sursa foto: Alexandersikov | Dreamstime.com

Autoritățile din România refuză să-l extrădeze pe un cetățean rus dat în urmărire internațională pentru înșelăciune. Tsupov Dmitrii, acuzat, în țara sa, de înșelăciune, a ajuns în România în contextul războiului din Ucraina. El s-a refugiat în România împreună cu soția și copilul său, iar acum a solicitat azil politic.

Tsupov Dmitrii, în vârstă de aproximativ 30 de ani, s-a născut într-un orășel din Letonia în anul 2021. El figurează ca urmărit internațional în baza unui mandat emis în anul 2018 de Tribunalul Regional Dalnerechenskiy – Regiunea Primorski, din Rusia, de pe coasta Pacificului. Tsupov Dmitrii a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în cadrul unui grup organizat, conform prevederilor din Codul penal rus.

Astfel, procurorii din țara sa de origine susțin că în perioada 28.07.2014 - 10.05.2015, tânărul rus ar fi înșelat mai multe persoane cu anunțuri false, postate pe internet. Conform sursei citate, el oferea la vânzare piese de autoturism, pe care nu le deținea în realitate. Anchetatorii susțin că în acest mod a reușit să păcălească un număr de 24 de persoane de la care a obținut suma totală de 297.300 ruble. Transformat în euro, valoarea reprezintă aproximativ 5.000 de euro, la cursul oficial de azi al Moscovei.

Dat în urmărire, Tsupov Dmitrii a reușit să părăsească teritoriul Federației Ruse la sfârșitul anului 2018. El s-a refugiat în Ucraina unde a rămas până la începutul invaziei ruse. În contextul declanșării războiului ruso-ucrainian, tânărul a ajuns în România ca refugiat, împreună cu soţia şi copilul său.

Rusul a fost prins când încerca să iasă din România

Rusul a fost depistat de către autorităţile române de la graniță în momentul în care intenționa să părăsească România și să plece mai departe, spre o țară occidentală. A fost reținut și ulterior arestat, începând cu data de 28 martie, în baza mandatului internațional.

La judecata cererii de extrădare formulată de Rusia, în fața judecătorilor români, Tsupov Dmitrii a declarat că este persecutat politic. El a spus că în momentul în care a părăsit Rusia (în decembrie 2018), era urmărit penal din cauza participării sale la mitingurile şi protestele împotriva regimului condus de Vladimir Putin. Mai mult, în acest context, el a solicitat azil politic în România și a spus că doreşte să rămână în țara noastră.

Sentința pronunțată de judecătorii Curții de Apel

Zilele trecute, judecătorii de la Curtea de Apel București au decis să refuze cererea de extrădare în cazul tânărului rus, pronunțând o soluție în dosar. De menționat că aceasta nu este definitivă și poate fi contestată.

„În baza art. 19 alin. 1 lit. b din Legea nr. 302/2004, raportat la disp. art. 52 alin. 7 din legea 302/2004, respinge cererea de extrădare, către Federaţia Rusă, a persoanei solicitate Tsupov Dmitrii, cetatean rus, fiul lui Igor Natalia, nascut la data de 28.05.1991 în Daugavpils/Letonia. Constată că persoana solicitata a fost reţinută şi arestata în prezenta procedură de extradare de la data de 27.03.2022 pana la data de 05.04.2022.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. 6 rap. la art. 273 alin. 4 si 5 Cod procedură penală, onorariul interpretului autorizat de limbă rusa, pentru cele trei ore prestate, rămâne în sarcina statului si se avanseaza din fondul Ministerului Justiţiei. În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul partial al apraratorului din oficiu in suma de 253 lei, rămâne în sarcina statului si se avanseaza din fondul Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestație. Pronunţată în şedinţă publică azi, 23.05.2022”, se arată în minuta instanței, conform Just news.