Dosarul Colectiv. Curtea de Apel București a amânat sentința pentru 3 mai. Ce condamnari au fost date în primă instanță

Dosarul Colectiv. Curtea de Apel București a amânat sentința pentru 3 mai. Ce condamnari au fost date în primă instanță Sursa: Arhiva EVZ

Vineri, 15 aprilie 2022, Curtea de Apel Bucureşti ar fi trebuit să pronunțe sentința definitivă în dosarul „Colectiv”, în care fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat, în primă instanță, la pedeapsa cu închisoarea pentru acuzația de abuz în serviciu. În incendiul de la clubul Colectiv, 64 de tineri și-au pierdut viața. Judecătorii au amânat sentința pentru 3 mai.

Deși procesul s-a încheiat încă din luna decembrie, judecătorii au amânat pronunțarea unei sentințe de câteva ori, ultima fiind cea de pe data de 3 martie. Astăzi, sentința a fost amânată din nou, pentru 3 mai.

Curtea de Apel a amânat pronunțarea unei sentințe definitive

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) acuză avocații din dosar că au tergiversat pronunțarea sentinței din pricina faptului că au depus concluzii scrise la dosar, după data stipulată de magistrați.

„Având în vedere complexitatea deosebită a cauzei, precum şi împrejurarea că avocaţii părţilor au continuat să depună concluzii scrise după termenul stabilit de instanţă în luna decembrie, ultimul set de concluzii scrise fiind depus în data de 28.02.2022, având în continuare nevoie de timp pentru deliberare şi redactarea hotărârii şi fiind, în continuare, în termenul prevăzut de dispoziţiile art. 391 Cpp, în temeiul art.391 Cpp, amână termenul de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii la data de 15 aprilie 2022", a transmis CAB, printr-un comunicat, în luna martie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorii cer pedepsirea vinovaților

Procurorii care au anchetat evenimentul tragic de la Colectiv au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege" pentru vinovații de la Colectiv, anume fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, alături de funcționarii din Primărie, șefii clubului Colectiv, reprezentaţii unei firme de artificii, doi pompieri și doi pirotehnişti.

Aceștia acuză „alterarea ordinii sociale”, din cauza corupției, de pe urma căreia 64 de oameni și-au pierdut viața, arși de vii. „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir", acuză anchetatorii cazului Colectiv.

Procesul avea inițial un termen de încheiere în luna iunie 2021, dar Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, magistrații care au judecat cauza au cerut, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a faptelor în cazul unora dintre inculpați.

DNA acuză magistrații

Procurorii DNA, dar și familiile victimelor au acuzat ca se dorește tergiversarea soluționării cauzei și aplicarea unor pedepse minimale vinovaților din dosar.

Un al treilea judecător a fost adăugat completului de magistrați din proces, care mai apoi a stabilit că aplicarea unor pedepse grele pentru infracțiunea de abuz în serviciu trebuie înlăturată, printre cei favorizați fiind chiar primarul Cristian Popescu-Piedone.

Condamnările pronunțate de Tribunalul București

Popescu-Piedone a primit o condamnare la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. El a fost trimis în judecată în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare ale clubul Colectiv.

Cei trei patroni ai clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de Securitate şi Sănătate în Muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Milioane de euro sub formă de daune

Conform deciziei Tribunalului, condamnații din dosar au fost obligați să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro. Beneficiarii acestor sume sunt victimele incendiului din octombrie 2015.

Mai mult, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să achite suma de 8 milioane lei mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară. Acestea reprezintă cheltuieli de spitalizare pentru cei decedați ori răniți în urma incendiului de la clubul Colectiv.