URMĂRILE testului care au arătat că niciun asigurător nu ar face față unui CUTREMUR: CE companie nu a luat măsurile necesare

URMĂRILE testului care au arătat că niciun asigurător nu ar face față unui CUTREMUR: CE companie nu a luat măsurile necesare

În urma desfășurării exercițiului BSR, încheiat la 15 iulie 2015, societățile de asigurare participante au transmis Autorității de Supraveghere Financiară, până la data de 4 august 2015, planuri de măsuri pentru remedierea aspectelor constatate în cadrul exercițiului.

În timp ce Astra și Carpatica vor trebui să urmeze planurile de redresare, pentru alte societăți ASF a aprobat măsurile necesare. Planul Euroins nu a răspuns cerințelor de ajustare. 

Planurile de măsuri au fost analizate în cadrul ASF. 

Astra și Carpatica urmează planurile de redresare

Ne puteți urmări și pe Google News

Societățile Astra și Carpatica, aflându-se în procedură de redresare financiară, vor continua să îndeplinească măsurile stabilite în cadrul planurilor de redresare asumate de fiecare societate în parte, scrie în comunicat. 

Cu toate acestea, societatea Carpatica a propus ASF un set de măsuri suplimentare, care a fost aprobat de către Consiliul Autorității, și care completează planul de redresare inițial. Printre acestea se numără: vărsarea, până la 31 august 2015, a capitalului subscris de către acționari, în valoare de 2,5 milioane de lei; încasarea părților sociale cesionate de către Carpatica către acționari, în sumă de 2,7 milioane lei, începând cu luna septembrie a acestui an; atragerea unui împrumut subordonat în sumă de cel puțin 30 milioane de lei; scurtarea perioadei de atragere a unui investitor strategic astfel încât, până la data de 15 decembrie 2015, să poată fi încheiată tranzacția cu acesta. 

Zece societăți au întocmit planuri de măsuri viabile

Pentru 10 societăți – EximAsig, Groupama, Asirom, Allianz-Țiriac, Axa, Generali, NN Asigurări de Viață, Omniasig, Uniqua Asigurări și PAID - Consiliul ASF a aprobat planurile de măsuri trimise de acestea deoarece din analiza efectuată a rezultat că sunt conforme cu necesitățile de ajustare în urma exercițiului BSR. 

Astfel, EximAsig își va majora capitalul social cu suma de 20 milioane de lei până la data de 15 octombrie 2015. Societatea Groupama îndeplinește marja de solvabilitate începând cu luna iulie 2014. Asirom a prezentat o propunere de majorare a capitalului social, prevăzută pentru luna august 2015, în sumă de 110 milioane lei. În cazul societăților Allianz-Țiriac, Axa, Generali, NN Asigurări de Viață, Omniasig, Uniqa Asigurări și PAID recomandările auditorilor au fost preluate în planurile de măsuri, o parte dintre ele fiind deja implementate. Altele sunt în curs de implementare și vor fi urmărite ca atare de către ASF. 

Euroins nu a răspuns necesităților de ajustare

În cazul societății Euroins, planul de măsuri prezentat pe data de 4 august 2015 nu a răspuns în întregime necesităților de ajustare rezultate din exercițiul BSR. Planul de măsuri prezentat inițial prevede ca aspecte esențiale ale rectificărilor, urmare a exercițiului BSR, două majorări de capital social de câte 100 milioane de lei, cu termene de realizare 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum și un nou contract de reasigurare pentru RCA. 

Din analiza aspectelor menționate a fost evidențiat faptul că termenele propuse de societate în calendarul majorărilor de capital social depășesc termenul de 3 luni de la data publicării rezultatelor exercițiului BSR (15 octombrie 2015), iar suma totală prezentată de companie în acest calendar de majorări este insuficientă pentru restabilirea atât a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cât și a fondurilor proprii (Solvabilitate II). Ca urmare, ASF a solicitat refacerea planului de măsuri în vederea reanalizării.