Uriașul Google amenințat cu un proces în Marea Britanie. Cazul are legătură cu folosirea datelor confidențiale ale pacienților

Uriașul Google amenințat cu un proces în Marea Britanie. Cazul are legătură cu folosirea datelor confidențiale ale paciențilorConcedieri Google. Sursa foto: Dreamstime.com

Compania Google este amenințată cu un proces în Marea Britanie, după ce datele confidențiale ale câtorva milioane de pacienți ai sistemului de sănătate au ajuns în posesia unei sucursale locale.

Google și sucursala sa DeepMind, din Marea Britanie, care se ocupă de dezvoltarea aplicațiilor de inteligență artificială, se confruntă cu perspectiva unui proces în instanță. Conform publicației businessinsider.com procesul are legătură cu accesul la dosarele medicale ale pacienților britanici.

Totul se bazează pe o investigație a publicației New Scientist din anul 2016. Revista a dezvăluit că DeepMind a obținut acces la 1,6 milioane de dosare cu date ale pacienților. S-a întâmplat ca urmare a unui acord încheiat cu Royal Free NHS Trust din Londra, în 2015. Dezvăluirea a ridicat numeroase semne de întrebare legate de faptul că Google ar folosi datele confidențiale ale pacienților în scop lucrativ.

În 2017, autoritățile britanice au decis că Royal Free NHS Trust a încălcat legislația prin acest acord și a declarat că pacienții nu au fost informați în mod corespunzător. Decizia nu a indicat în mod direct spre Google sau spre sucursala acestuia, DeepMind.

O firmă de avocatură a deschis proces în numele unui pacient

Zilele trecute, o firmă de avocatură londoneză, Mishcon de Reya a anunțat că intenționează să introducă o acțiune împotriva Google. Acțiunea vine în contextul preocupărilor publice legate de accesul la scară largă la datele medicale private și utilizarea acestora de către companiile de tehnologie.

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul firmei de avocatură se arată că procesul a fost intentat în numele lui Andrew Prismall. Acesta este un pacient al Royal Free care s-a declarat „foarte îngrijorat” când a aflat că un gigant tehnologic a intrat în posesia dosarelor sale confidențiale. El și-a exprimat speranța că acest caz va ajuta la stabilirea unor reguli pentru pacienții ale căror date confidențiale sunt preluate fără cunoștința sau acordul lor.

„În calitate de pacient care urmează un tratament medical, ultimul lucru la care te-ai aștepta este ca dosarele tale medicale private să ajungă în mâinile uneia dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume”, a spus acesta într-o declarație.

Un purtător de cuvânt al firmei de avocatură Mishcon de Reya a declarat că cererea pentru deschiderea unui proces a fost depusă la Înalta Curte, însă Google și DeepMind au refuzat să comenteze.

Ne puteți urmări și pe Google News