Miercuri, președintele Trump a semnat un ordin executiv prin care a declarat o „urgență națională” în industria minieră din SUA, subliniind periculoasa supradependență a Americii față de China pentru ceea ce este cunoscut sub numele de minerale din pământuri rare.
China a fost recunoscută pe scară largă ca dominantă pe piața mineralelor din pământurile rare de zeci de ani, care include un grup de minerale obscure (de obicei 17 identificate ca atare) utilizate adesea în fabricarea, de la electronice avansate, cum ar fi ecranele plate, până la arme. De exemplu, unul dintre cele mai căutate - samarium cobalt - este utilizat în rachetele de precizie și avioanele de luptă și în sistemele avansate de comunicații.
Acestea sunt considerate „rare” tocmai pentru că nu există alternative cunoscute la acestea și având în vedere că au fost esențiale în dezvoltarea tehnologiilor specifice preponderente în rândul populațiilor industrializate.
„Război” între SUA și China pe piața mineralelor
Textul ordinului acuză în mod specific că Beijingul și-a exploatat intenționat poziția pe piață, în special cu privire la 35 de minerale care sunt „esențiale pentru securitatea economică și națională a Statelor Unite”:
„Dependența noastră de o țară, Republica Populară Chineză (China), pentru mai multe minerale critice este deosebit de îngrijorătoare. Statele Unite importă acum 80% din elementele sale de pământ rar direct din China, sau provenite indirect din China prin alte țări. În anii 1980, Statele Unite au produs mai multe dintre aceste elemente decât orice altă țară din lume, dar China a folosit practici economice agresive pentru a inunda strategic piața globală a elementelor de pământuri rare și pentru a-și înlocui concurenții”, a spus Ellen Lord, oficial înalt de le Pentagon.
După cum subliniază Reuters, „Deși Statele Unite erau cel mai mare producător de minerale, China și-a folosit forța în industrie în avantajul său în disputa comercială dintre cei doi lideri mondiali”.
SUA vrea să-și mărească stocul de apărare națională
Fără îndoială, aceasta rămâne o vulnerabilitate crucială a SUA, care slăbește pârghia Washingtonului pe fondul disputelor comerciale în curs de desfășurare ale lui Trump, precum și sancțiuni selective asupra continentului legate de problema Hong Kong-ului și de alte puncte de presiune geopolitică.
Chiar după semnarea ordinului de către Trump, Ellen Lord, cea mai înaltă oficială de achiziții de la Pentagon, a declarat în cadrul unei audieri a Senatului „Suntem pe o traiectorie pentru a ne mări stocul de apărare națională în raport cu mineralele din pământuri rare”.
„S-ar putea, cu siguranță, în special sub auspiciile [ordinului executiv] care tocmai a ieșit ieri, să colaborăm cu agențiile, deoarece există deja o mulțime de lucrări pentru a extinde stocul de apărare națională pentru a include mai multe pământuri rare”, a spus Ellen Lord, potrivit zerohedge.com