UPDATE. UE ar putea trimite trupe suplimentare în BOSNIA, dacă situația „escaladează”
- Simona Mătieș
- 9 februarie 2014, 17:00
Calmul a revenit în Bosnia, unde mai multe oraşe au fost, vineri, teatrul unor manifestaţii violente împotriva sărăciei şi proastei gestionări a ţării, soldate cu aproape 150 de răniţi.
UPDATE ora 16.00: Uniunea Europeană (UE) ar putea trimite mai mulţi soldaţi în Bosnia şi Herţegovina „în cazul escaladării situaţiei” din această ţară afectată de ample manifestaţii de protest, a declarat, azi, Înaltul Reprezentant al Comunităţii Internaţionale în Bosnia şi Herţegovina, Valentin Inzko (Austria), într-un interviu informează AFP.
Fosta republică iugoslavă se confruntă cu „situaţia cea mai gravă de la sfârşitul războiului”, a explicat diplomatul austriac. „În cazul unei escaladări a situaţiei, ne vom gândi, poate, la trimiterea mai multor trupe ale UE”, a spus el, ţinând însă să precizeze că „nu acum”. Circa 600 de soldaţi sunt staţionaţi în Bosnia şi Herţegovina, în cadrul operaţiunii Eufor-Althea sub mandat ONU, dintre care o treime provin din Austria (195).
„Manifestaţiile violente cu peste 100 de răniţi sunt condamnate ferm”, a afirmat el, referindu-se la manifestaţiile care au avut loc, vineri, la Sarajevo şi în alte 15 oraşe bosniace.
Nemulțimiri sociale Cu toate acestea, el a afirmat că înţelege nemulţumirea socială din această ţară din Balcani. „Inegalităţile sociale au condus la această situaţie: revolta împotriva nepotismului şi economia bazată pe relaţii”, a mai spus el. La Sarajevo, un miros puternic de ars se răspândea în apropierea clădirilor unde se află sediul preşedinţiei acestei ţări de 3,8 milioane de locuitori şi cel al administraţiei regionale, clădiri incendiate în cursul zilei de vineri, potrivit relatării AFP.
Pompierii au luptat toată noaptea cu flăcările, imobilul administraţiei regionale fiind aproape în întregime ars în interior, potrivit unui responsabil al brigăzii municipale de pompieri, scrie Agerpres. Manifestaţiile împotriva sărăciei, care au avut loc trei zile consecutiv, au degenerat în violenţe şi la Tuzla (nord-est), Mostar (sud), Zenica (centru) şi la Bihac (nord-vest). Grupuri de huligani, care s-au infiltrat printre miile de manifestanţi, au dat foc imobilelor ce adăpostesc sediile administraţiei de stat în toate aceste oraşe.
Bosnia, fosta republică iugoslavă, a fost din 1992 până în 1995 teatrul unui conflict interetnic sângeros care a făcut peste 100.000 de morţi. Manifestaţiile împotriva sărăciei ilustrează exasperarea populaţiei faţă de o clasă politică incapabilă să redreseze o economie devastată într-o ţară unde şomajul a atins 44% din populaţie activă.
Acordurile de pace de la Dayton (SUA), care au pus capăt conflictului în 1995, au stabilit pentru Bosnia o structură instituţională foarte complexă unde puterea este împărţită între sârbi, croaţi şi musulmani şi care este aproape în permanenţă în blocaj din cauza disputelor interetnice.