UNPR se întărește: a absorbit PP-DD și are protocol cu pensionarii

UNPR se întărește: a absorbit PP-DD și are protocol cu pensionarii

Partidul lui Gabriel Oprea, premierul interimar, a fuzionat ieri cu formațiunea înfi ințată de Dan Diaconescu și a semnat un acord de colaborare cu reprezentanții pensionarilor. Astăzi, UNPR va da testul coaliției de guvernare: numirea lui MRU la SIE

Premierul interimar Gabriel Oprea a anunţat, ieri, că partidul său va fuziona prin absorbţie cu PP-DD, subliniind că UNPR este un partid „al porţilor deschise”. El a punctat că pentru formațiunea sa ar fi „cel mai simplu și mai sigur” să candideze împreună cu PSD la alegerile de anul viitor, dar ia în calcul să meargă și pe cont propriu.

„Toţi cei care doresc să facă politică în interes naţional şi al patriotismului sunt bineveniţi în UNPR”, a spus Oprea. În opinia sa, fuziunea cu PP-DD a venit ca un lucru firesc, având în vedere că majoritatea parlamentarilor acestui partid şi-au exprimat intenţia de a intra în UNPR. „Ne-am înțeles imediat, pentru că vrem să devenim unul dintre marile proiecte politice ale României”, a adăugat Oprea.

FOTO: UNPR a semnat un acord de colaborare cu Federația Națională a Pensionarilor din România

Potrivit protocolului de fuziune, preşedintele PP-DD, Simona Allice Man, va fi vicepreşedinte al UNPR, iar preşedinţii de filiale din fostul PPDD vor deveni vicepreşedinţi ai organizaţiilor omonime ale UNPR.

Înainte de a anunţa fuziunea, Gabriel Oprea a semnat un acord de colaboarare între UNPR si Federaţia Naţională a Pensionarilor din România (FNPR).

„Acest acord este unul despre principii în primul rând, pentru că politica trebuie să fie despre principii”, a spus preşedintele UNPR.

FOTO: Marian Oprișan a trecut ieri pe la sediul UNPR, unde a discutat cu premierul interimar Gabriel Oprea

Oprișan la UNPR, Oprea la PSD

La sediul UNPR, aflat în imediata apropiere a celui al PSD, şi-a făcut apariţia şi preşedintele CJ Vrancea, social-democratului Marian Oprişan, care a venit în Capitală pentru a participa la şedinţa conducerii partidului său.

Întrebat de ce a discutat cu premierul interimar, Oprișan le-a spus jurnaliștilor că subiectul a fost finațarea unor proiecte pentru județul Vrancea, dar a refuzat să dea detalii suplimentare. La scurt timp, la ședința Biroului Permanent național (BPN) al PSD a ajuns şi Gabriel Oprea. Premierul interimar a zăbovit însă doar câteva minute.

Social-democraţii au discutat despre poziția partidului faţă de numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE. Imediat după BPN, liderii coaliţiei de guvernare au purtat mai multe discuţii pe această temă, care a fost abordată, de altfel, și de către parlamentarii grupului PSD.

MRU ajunge la SIE și fără voturile Puterii

Indiferent de cum se vor poziționa partidele din coaliţia de guvernare la votul referitor la şefia Serviciului de Informații Externe (SIE), care va avea loc în ședința de astăzi a plenului reunit, Mihai Răzvan Ungureanu are şanse să treacă de Parlament, pentru că e nevoie de majoritate simplă, adică de votul favorabil a 50%+1 din deputaţii şi senatorii prezenţi.

Dacă PSD și ALDE lipsesc, rămân 310 parlamentari, iar pentru cvorum e nevoie de 278. Înainte de plenul reunit, M.R. Ungureanu va fi audiat, de la ora 11.00, în cadrul Comisiei parlamentare de control a SIE.

Din Turcia, premierul Victor Ponta a transmis că îi „este ruşine de ruşinea care ar trebuie să fie a liberalilor”, în contextul în care PNL a votat pentru a da jos Guvernul MRU în aprilie 2012, iar azi vor vota pentru numirea lui ca şef al SIE. „Cine sunt trădătorii? Cine a mințit în 2012?”, a scris Ponta pe Facebook.

Dragnea: Nu vrem să îl tulburăm pe Ponta

PSD şi ALDE nu îl susţin pe MRU la conducerea SIE, însă strategia politică pe care o vor aplica la votul de astăzi au stabilit-o azi noapte, potrivit coordonatorului politic al PSD, Liviu Dragnea.

FOTO:Președintele interimar, Rovana Plumb, a condus ședința PSD în care s-a decis poziția față de numirea lui MRU la SIE

„Am stabilit că mai discutăm ca să analizăm toate variantele, care e cea mai bună variantă. Noi încercăm ca acel domn (Mihai Răzvan Ungureanu - n.r.) să nu ajungă la SIE, că nu avem încredere în dumnealui”, a spus Dragnea. Întrebat dacă preşedintele PSD, Victor Ponta, va afla strategia pe care o vor aplica, Dragnea a răspuns negativ. „Nu, nu vrem să-l tulburăm. (...) N-are ce să ne mai spună Victor Ponta, pentru că Victor Ponta a ieşit şi a spus public că nu-l susţine nici dumnealui pe domnul MRU. Ce să mai discutăm? De aici în colo sunt chestiuni de procedură, de care se ocupă cei care conduc cele două Camere”, a răspuns el.

Declaraţia lui Dragnea vine după ce conducerea restrânsă a PSD a stabilit că nu sunt de acord cu numirea lui MRU la SIE, iar ulterior grupurile parlamentare reunite ale PSD au hotărât să boicoteze votul şi să nu participe.

„Nu vom fi prezenți la ședința în care va fi votat Mihai Răzvan Ungureanu. Nici noi și nici parlamentarii din ALDE”, au declarat, pentru EVZ, surse parlamentare social-democrate. Deşi parlamentarii PSD au decis că vor lipsi de la şedinţă, Dragnea a spus, câteva ore mai târziu, că „este una din variante, dar am zis să ne gândim bine care e cea mai bună”.

De menţionat este că între decizia parlamentarilor PSD şi declaraţia coordonatorului politic a fost reuniunea liderilor coaliţiei de guvernare.