UNJR, DIICOT şi DNA critică OUG 7/2019

UNJR, DIICOT şi DNA critică OUG 7/2019

Uniunea Națională a Judecătorilor din România, DIICOT şi DNA critică Ordonanță de Urgență 7/2019, care modifică Legile Justiției.

Legile Justiției. Modificările aduse legilor Justiţiei contravin arhitecturii instituţionale stabilite prin Constituţie, a anunţat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism (DIICOT), referindu-se la ordonanţa de urgenţă adoptată cu o zi în urmă de Executiv.

„În urma consultărilor procurorilor prezenţi în cadrul Adunării Generale, aceştia au decis în unanimitate ralierea şi susţinerea punctelor de vedere emise de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse legilor Justiţiei contravin arhitecturii instituţionale stabilite prin Constituţie şi ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza atribuţiile specifice, prevăzute de Constituţia României şi legile organice”, subliniază DIICOT.

De asemenea, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) solicită Guvernului Dăncilă să revină de îndată asupra Ordonanței care modifică Legile Justiției, înainte că aceasta să producă efecte negative iremediabile. Într-un comunicat, președintele UNJR, Dana Gârbovan, demontează pe capitole Ordonanța lui Tudorel Toader. „Ordonanța de Urgență 7/2019, ce aduce modificări legilor Justiției, adoptată de Guvernul Dăncilă în dată de 19.02.2019, intempestiv și fără minime consultări, conține o serie de prevederi care încalcă principiul separării carierei judecătorilor de cea a procurorilor și modifică condițiile de accedere la Înalta Curte de Casație și Justiție, reprezentând un pas enorm înapoi față de forma anterioară a statutului acestor două profesii”, spune președintele UNJR Dana Gârbovan.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

DNA, îngrijorată că i se blochează activitatea

 

Şi Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a exprimat, miercuri, îngrijorarea cu privire la modul de adoptare şi conţinutul noii ordonanţe de urgenţă care modifică cele trei legi ale Justiţiei. „Având în vedere proiectul ordonanţei de urgenţă de modificare a celor trei legi ale Justiţiei, aprobate cu câteva luni în urmă de către Parlament, DNA îşi exprimă îngrijorarea atât cu privire la modalitatea pripită de adoptare a actului normativ, cât şi cu privire la conţinutul acestuia şi atrage atenţia asupra blocării activităţii.

Proiectul de act normativ nu a fost discutat cu reprezentanţii magistraţilor, iar transmiterea spre avizarea CSM în aceeaşi zi în care ordonanţa a fost adoptată de Guvern denotă o lipsă de preocupare pentru un dialog onest între puteri cu privire la prevederi de o importanţă deosebită, care vor afecta semnificativ funcţionarea autorităţii judecătoreşti”, se arată într-un comunicat al DNA.