Asociaţia Alianţa Universitară G6-UMF, formată din șase universităţi de Medicină şi Farmacie, ce reprezintă un număr de circa 76.000 studenţi, a transmis, la unison, că actualul proiect privind Legea învăţământului superior, care se află în dezbatere publică, este capabil să rezolve multiple probleme din sistemul educațional românesc.
Printre principalele efecte pozitive ale adoptării proiectului legislativ privind modificarea Legii învățământului superior din România, Alianței G6-UMF a remarcat „întărirea autonomiei universitare și acordarea unei dimensiuni financiare suplimentare”.
Alianţa Universitară G6-UMF susține modificările la Legea învăţământului superior
Această independență ar oferi posibilitatea universităților de a-și stabili propria politică de dezvoltare, nelegat de Legea bugetului de stat pentru veniturile proprii ale instituțiilor de învățământ în cauză. Alte efecte pozitive remarcate de Alianța G6-UMF sunt:
- „Flexibilizarea carierei didactice și deschiderea acesteia pentru tinerii absolvenți, prin eliminarea criteriului de doctorat pentru funcția de asistent universitar - cariera academică în domeniul medico-farmaceutic este intricată cu cea profesională de medic/farmacist, particularitate care în prezent face dificilă accederea la titlul de doctor dar și derularea în paralel, a studiilor doctorale și a rezidențiatului.
- Acordarea universităților a dreptului de a acorda titlul de doctor - considerăm că Alianța G6-UMF a implementat mecanismele necesare de a-și asuma responsabilitatea unui asemenea demers.
- O politică mai flexibilă a păstrării în sistemul de învățământ a personalului didactic cu experiență, în acord cu nevoile fiecărei universități”, a reiterat Alianța G6-UMF, printr-un comunicat.
Eficientizarea cheltuielilor privind banii publici
„Considerăm că trebuie să apreciem nu doar legalitatea, dar și eficiența modului de cheltuire a banului public și să păstrăm un echilibru potrivit între profesiile care aduc beneficii societății indirect”, au transmis reprezentanții Alianței G6-UMF.
Asociaţia Alianţa Universitară G6-UMF este formată din:
- Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti,
- Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" din Cluj Napoca,
- Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova,
- Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" din Iaşi,
- Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade" din Târgu Mureş
- Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş" din Timişoara.
Consorțiul Universităților pentru Știintele Vieții, întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă
Președinții acestui Consorțiu, ce reprezintă interesele a peste 27.000 studenți, au avut o întâlnire cu premierul țării, Nicolae Ciucă, context în care au susținut necesitatea acestor modificări legislative, în sensul încurajării „educației în domeniul agriculturii și dezvoltării durabile”.
„Proiectele noilor legi ale educației, care pun în aplicare Proiectul ,România Educată, promovează un învățământ compatibil cu cel internațional și susțin universitățile românești pentru a avea o autonomie universitară în adevaratul sens al cuvântului. Cadrul legislativ propus abordează învățământul universitar românesc în ansamblul lui și stabilește, pe de o parte, în concordanță cu prioritățile de dezvoltare a României, pașii care trebuie urmați de universitățile românești, iar pe de altă parte, consolidează componenta financiară pentru implementarea acestor propuneri.
Consorțiul Universităților pentru Științele Vieții susține menținerea mecanismului de finanțare prevăzut în proiectul Legii Învățământului Superior, ca fiind unul apt să asigure desfășurarea unui învățământ în condiții de echitate și performanță pentru toate universitățile din România”, au transmis, la unison, președinții Consortiului Universităților de Știinte Agricole Și Medicină Veterinară pentru Știintele Vieții, printr-un comunicat emis pe 1 august 2022.