Legea privind extinderea competențelor Ministerului Educației, reîntoarsă în Parlament de Klaus Iohannis

Legea privind extinderea competențelor Ministerului Educației, reîntoarsă în Parlament de Klaus Iohannis

Legea privind extinderea competențelor Ministerului Educației a fost trimisă miercuri spre reexaminare Parlamentului, de către președintele României, Klaus Iohannis. Este vorba despre actul normativ pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 în sensul extinderii competenţelor Ministerului Educaţiei cu atribuţia elaborării şi asigurării mentenanţei unei noi platforme - Platforma Naţională de Raportare Unică în Învăţământul Superior.

Legea referitoare la noua patformă de raportare din domeniul educației a fost retrimisă în Parlament, după ce președintele a menționat că în elaborarea ei există elemente care pot genera probleme în aplicare.

Mai exact, nu este precizat ce se întâmplă cu datele deja stocate şi nici dacă instituţiilor implicate li se menţin pe viitor obligaţiile respective de raportare instituţională către platformele existente

„Considerăm că unele dintre dispoziţiile legii menţionate sunt neclare, de natură să genereze probleme în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament”, afirmă şeful statului în cererea de reexaminare, arătând că Parlamentul i-a trimis legea în vederea promulgării pe 25 iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care sunt problemele identificate în lege

Actul normativ prevede crearea unei noi platforme informatice destinată raportării instituţionale anuale unice de date statistice din învăţământul superior.

Iohannis consideră că o precizare clară şi completă a tipului de date stocate raportate de instituţiile de învăţământ superior prin intermediul noii platforme, precum şi stabilirea unei modalităţi de interconectare sau corelare cu bazele de date preexistente, ar eficientiza întregul proces de punere în funcţiune a platformei.

În egală măsură, se exprimă faptul că este necesar să se prevadă şi dispoziţii referitoare la obligaţia respectării de către autorităţile şi persoanele implicate a confidenţialităţii datelor introduse în platformă în cadrul procedurii de înregistrare şi accesare a acestora.

Noua platformă va funcționa în paralel cu alte platforme informatice

În ceea ce priveşte modul de colectare a datelor prin intermediul sistemelor informatice, în prezent, funcţionează mai multe platforme digitale care sunt destinate stocării, la nivel naţional, a datelor statistice cu privire la desfăşurarea învăţământului superior, a precizat șeful statului.

Este vorba de Platforma naţională de colectare a datelor statistice pentru învăţământul superior prin care sunt reunite principalele date statistice cu privire la învăţământul superior accesibil tuturor actorilor interesaţi, inclusiv raportări referitoare la acreditarea şi evaluarea şcolilor doctorale.

De asemenea, se află în uz şi Platforma BrainMap, care permite stocarea activităţii ştiinţifice a personalului didactic şi de cercetare din învăţământul superior.

În plus, în temeiul Legii educaţiei, este constituit Registrul matricol unic al universităţilor din România (RMUR), ca bază de date electronică în care sunt înregistraţi toţi studenţii din România din universităţile de stat sau particulare acreditate ori autorizate să funcţioneze provizoriu, precum şi studenţii-doctoranzi din Academia Română

Registrele matricole ale universităţilor şi al Academiei Române au devenit parte a RMUR, asigurându-se, astfel, un control riguros al diplomelor, informează Agerpres.