Universitatea București „persecutată” cu a patra amendă în trei luni

Universitatea București „persecutată” cu a patra amendă în trei luni

Studentul Andrei-Nicolae Popa, în urma mai multor plângeri primite de la colegii săi, a decis să sesizeze Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București.

„Foarte mulți studenți de la Facultatea de Drept mi-au trimis în ultimele luni poze cu mâncare stricată de la cantină, carnea avea o culoare ciudată sau îmi spuneau că e ciorba acră sau cartofii miros a putregai”, a declarat pentru EVZ Andrei-Nicolae Popa.

În urma controlului efectuat de DSVSA, aceștia au confirmat ceea ce studenții au semnalat, amendând Universitatea București cu o amendă în cuantum de 15.000 lei. „Urmare deficiențelor privind schimbarea stării termice la o cantitate de 101 kilograme piept pui dezosat refrigerat, societatea a fost sancționată contravențional, cantitatea sus menționată fiind confiscată și dirijată spre neutralizare.

De asemenea, pentru deficiențele de igienă a spațiilor, utilajelor și ustensilelor de lucru folosite, a fost acordat un termen de remediere de 30 zile”, se arată în răspunsul DSVSA acordat studentului. Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al univesității a declarat pentru EVZ că „motivul sancțiunii și al retragerii acelei cantități de carne a fost pentru că aceasta a fost depozitată în congelator, în loc să stea în camera frigorifică - în frigider. Cantina Universității nu pune în pericol sănătatea celor care mănâncă aici. Mai mult, noi nu am avut nicio situație, nicio reclamație din partea celor care mănâncă la cantină legat de vreo problemă medicală”, conchide aceasta.

Ca urmare a controlului și concluziilor DSP din octombrie, Universitatea București a cerut recent unui laborator independent reefectuarea testelor de sanitație. Conform reprezentanților UB, rezultatul este contrar celui al DSP.

 

Ce spune Ministerul Educației Naționale

„Nu aveam la cunoștință de această amendă. Toată responsabilitatea aparține universității. În baza Constituției și a Legii 1, universitățile din România au autonomie universitară. Ca urmare, dacă ministerul s-ar implica în activitatea internă a unei universități, în secunda doi am fi acuzați că nu respectăm autonomia, că noi, garanții acestei autonomii suntem primii care o încălcăm. Cei care sunt responsabili în zona de cămine cantine, trebuie să fie evaluați, să fie verificați, să se vadă în ce măsură își duc la îndeplinire sarcinile. Acest lucru aș face eu dacă eu aș fi manager la această universitate”, a declarat pentru EVZ, Gigel Paraschiv, secretar de stat învățământ universitar din Ministerul Educației Naționale