Uniunea Europeană. O nouă procedură de infringement pentru România

Uniunea Europeană. O nouă procedură de infringement pentru România

Comisia Europeană a demarat miercuri proceduri de infringement împotriva României, pentru nerespectarea obligaţiilor UE în domeniul deşeurilor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Aceasta vizează nefurnizarea de rapoarte cu privire la atingerea obiectivelor de reutilizare, reciclare şi valorizare, potrivit directivei cadru cu privire la deşeuri (Directiva 2008/98/CE), directivei referitoare la deşeurile de echipamente electrice şi electronice (Directiva 2002/96/CE), directivei privind bateriile (Directiva 2006/66/CE), directivei privind ambalajele (Directiva 94/62/CE), directivei referitoare la vehiculele ajunse la finalul ciclului de viaţă (Directiva 2000/53/CE) şi regulamentului referitor la transferul deşeurilor (Regulamentul (CE) nr. 1013/2006). Natura şi tipul obligaţiilor variază de la o directivă la alta.

Separat, Comisia Europeană a solicitat României să transpună integral legislaţia UE privind instalaţiile portuare de preluare a deşeurilor provenite din exploatarea navelor şi a reziduurilor de încărcătură.

Directiva (UE) 2015/2087 a modificat normele UE (Directiva 2000/59/UE) care prevăd obligaţia navelor de a notifica o serie de informaţii înainte de intrarea în port, cum ar fi volumele şi tipurile de deşeuri care trebuie livrate şi capacitatea de stocare de la bord. De asemenea, directiva a adăugat cerinţa privind notificarea de informaţii cu privire la ceea ce s-a livrat efectiv în instalaţiile de preluare din ultimul port de escală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directiva Comisiei a fost adoptată pentru a se asigura coerenţa cu măsurile adoptate la nivelul Organizaţiei maritime Internaţionale (OMI) şi pentru a se evita incertitudinea în rândul utilizatorilor şi autorităţilor portuare. Directiva trebuia să fie transpusă în legislaţia naţională până la 9 decembrie 2016 cel târziu, însă până în prezent, România nu a transpus-o. Perioada pusă la dispoziţie pentru a remedia situaţia este de două luni, în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a UE.