Unitatea de elită US Space Force a primit botezul aerului! Ce frontieră strategică are în vizor

Americanii au lansat o nouă misiune aeriană de elită, care are ca obiectiv geostrategic supravegherea unei zone revenite subit în atenția experților militari, după aproape 30 de ani.

Botezată U.S. Space Force, misiunea va avea sarcina de a exploră un nou și vast areal geografic, Peninsula Arabică. La prima sa misiune străină oficială, escadronul este format din 20 de ofițeri profesioniști, care staționează la baza aeriană Al-Udeid din Qatar. Misiunea, susținută chiar de președintele Trump, reprezintă primul serviciu military nou de la înființarea Air Force în 1947.

Deși a provocat scepticism în Congresul american, a devenit obiect al satirei pe Netflix și a stârnit glume cu logo-ul său similar bătăliilor intergalactice Star Trek, lansarea Space Force este așteptată cu nerăbdare dincolo de Ocean.

Ținta care i-a fost desemnată nu este întâmplătoare, căci Deșertul Arabiei s-a confruntat deja cu ceea ce experții militari numesc „războiul spațial”: operațiunea Desert Storm din 1991, care a implicat retragerea forțelor irakiene din Kuwait. Astăzi, forțele SUA riscă noi confruntări în regiune din cauza programului de rachete al Iranului și eforturilor sale de a detecta și anihila sateliții acestuia.

„Constatăm tot mai mult că alte națiuni sunt extrem de agresive în pregătirea extinderii unui conflict în spațiu. Trebuie să fim capabili să îi contracarăm și să apărăm interesele noastre naționale”, apreciază colonelul Todd Benson, directorul biroului din Al-Udeid al Space Force, citat de The Associated Press

Înaltul oficial american nu a dorit să precizeze care sunt națiunile agresive la care se referă și pe care americanii le vor monitoriza și eventual combate. Însă decizia de a trimite personal US Air Force în Qatar are legătură cu ultimele luni, care au consemnat o escaladare a tensiunilor dintre SUA și Iran. Relațiile ostile dintre cele două state au fost alimentate de retragerea unilaterală din acordul nuclear cu Iranul.

Vanitate de președinte

Primăvara aceasta, Iranul a lansat, prin gruparea paramilitară Revolutionary Guard, primul său satelit în spațiu, descris de experți ca un program militar spațial secret. Administrația Trump a impus sancțiuni agenției spațiale a Iranului, acuzând-o că dezvoltă rachete balistice sub pretextul unui program civil de lansare a sateliților pe orbită.

Îngrijorările cu privire la înarmarea spațiului aerian sunt vechi de decenii, mai ales că spațiul a devenit din ce în ce mai mult un redutabil câmp de competiție internațională. La rândul lor, puterile mondiale cu programe spațiale avansate, recte Rusia și China, au făcut progrese amenințătoare, au declarat oficialii americani.

Luna trecută, Secretarul Apărării Mark Esper a avertizat că Rusia și China lucrează intens la arme care ar putea anihila sateliții americani, ar putea periclita activitatea telefoanelor mobile și prognozele meteo, precum și activitatea dronelor, aeronavelor militare și chiar dispozitivele de control al armelor nucleare.

La ceremonia de depunere a jurământului de la începutul lunii septembrie, 20 de ofițeri flancați de drapelurile americane și de sateliți masivi s-au alăturat misiunii. În curând acestora li se vor alătura alți câțiva militari, operatori spațiali cheie, care se vor ocupa de sateliți, detectarea manevrelor inamicului și avertismente cu privire la conflicte spațiale iminente.

Pentru că este un proiect care ține de vanitatea lui Trump, înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie, unitatea aeriană va avea în perspectivă un efectiv de 16.000 de militari și un buget considerabil de 15, 4 miliarde de dolari alocat doar în 2021.

De la războiul din Golful Persic din 1991, când trupele americane foloseau coordonatele GPS pentru a le spune militarilor locația din desert, US Air Force trece acum la detectarea traseelor navelor prin trecătorile strategice din Golf, pentru a se asigura că acestea nu pătrund în apele internaționale ale altor națiuni.

Spre exemplu, strâmtoarea Hormuz, gura strâmtă a Golfului Persic prin care trece 20% din petrolul lumii, a fost scena unei serii de întâlniri tensionate, în care Iranul nu a permis vaselor să intre în apele sale. Administrația Aviației Federale americane a mai avertizat că navele comerciale care traversează Golful Persic s-ar putea confrunta cu interferențe ale comunicațiilor în Iran.

Ca replică pentru alegațiile americanilor, Alireza Miryousefi, un purtător de cuvânt al misiunii Iranului la Națiunile Unite, a avertizat că țara sa „nu va tolera nicio imixtiune în afacerile noastre interne, și în conformitate cu dreptul international vom răspunde oricăror atacuri la adresa suveranității noastre". Acesta a adăugat că Iranul se confruntă cu numeroase atacuri cibernetice din partea SUA și Israelului.

Fără un acord internațional care reglementează armele convenționale precum rachetele balistice, domeniul aerian va deveni din ce în ce mai militarizat, a explicat Daryl Kimball, director executiv al Arms Control Association, cu sediul la Washington, informează Militarytimes.com.