Evenimentul Zilei > Actualitate > Unii părinți uită de importanța igienei orale. 6 milioane de copii români au învățat la școală cum să se spele pe dinți!
Unii părinți uită de importanța igienei orale. 6 milioane de copii români au învățat la școală cum să se spele pe dinți!

Unii părinți uită de importanța igienei orale. 6 milioane de copii români au învățat la școală cum să se spele pe dinți!

Copiii din România află despre igiena orala abia la școală. Din 1993, de la lansarea Programului Școlar Colgate, peste 6.000.000 de elevi din clasele I-IV au beneficiat de consiliere și produse de îngrijire pentru o igienă orală corectă. Derulat în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România, cu Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică și cu școli primare din întreaga țară, programul a ajuns în acest an la cea de-a 26-a ediție.

Peste un miliard de copii din 80 de țări au beneficiat de educație privind igiena orală și produse de îngrijire adecvate de la inițierea programului în 1991, la nivel global.

Potrivit statisticilor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 3,5 miliarde de persoane din întreaga lume suferă de probleme dentare.

Doar 26% dintre români merg la medicul stomatolog de cel puțin două ori pe an. Mai mult, studiile arată că, în medie, un român consumă un tub şi jumătate de pastă de dinţi într-un an și schimbă periuța de dinți doar o dată la 15 luni.

Cele mai frecvente probleme dentare sunt cariile și boala parodontală, acestea fiind și cauze majore ale pierderii dinților. Există mulți factori de risc asociați sănătății orale, inclusiv alimentația nesănătoasă, consumul de tutun, consumul de alcool, igiena orală deficitară și factorii sociali determinanți.