Reformă la uniformă în Armată! Cum au gustat militarii viziunea creatorului de modă
- Marius Bâtc ă
- 3 mai 2019, 10:51
Noile modele de uniformă pentru militarii din Armata României, în viziunea creatorului de modă Alexandru Ciucu, nu au fost tocmai pe placul tuturor.
După prezentarea oficială, în noiembrie anul trecut, a noilor modele de uniforme militare de oraș și serviciu au urmat expozițiile itinerante care s-au încheiat la începutul lunii martie. A fost o ocazie pentru cadrele militare care le-au vizitat să-și exprime părerea cu privire la design și culoare.
Potrivit presamil.ro, s-au centralizat datele din chestionarele completate cu ocazia expozițiilor itinerante cu propunerile de noi uniforme militare. Despre acestea, dar și despre ceea ce urmează a se întreprinde la nivelul Statului Major al Apărării, a avut loc o discuție și cu șeful Direcției logistice, general de brigadă ing. dr. Constantin Negrea.
Expozițiile au fost vizitate de cadre militare și soldați/gradați profesioniști din Statul Major al Apărării, din unități subordonate Statului Major al Forțelor Terestre și Statului Major al Forțelor Aeriene. Dintre aceștia, 23.689 și-au exprimat opiniile prin intermediul chestionarelor, a declarat generalul de brigadă ing. Constantin Negrea.
După centralizarea datelor înscrise în chestionare, au rezultat mai multe propuneri și opțiuni. Păstrarea culorii kaki pentru Forțele Terestre, a buzunarelor de formă clasică de la veston și schimbarea stofei cu una de calitate superioară a reprezentat doar câteva opțiuni.
Între 39 și 40% din respondenți, au optat pentru menținerea uniformei actuale, renunțarea la vipușca maro din jurul buzunarelor, menținerea culorii benzii la șapcă/pălărie, a paspoalului pentru embleme, a suportului cu însemne de grad și a celui pentru petlițe, precum și ca materialul pentru parpalac să fie impermeabil și elementele de design de la mâneci să fie schimbate.
Date înscrise în chestionare privind propunerile de modele pentru uniforma de oraș și serviciu a Forțelor Terestre (FT) și a Forțelor Aeriene (FA):
-
63,7% FT și 72,75% FA au apreciat croiala/designul;
-
60,2% FT și 71% FA au afirmat că le-ar plăcea să poarte noua uniformă;
-
52,29% FT preferă păstrarea culorii kaki și 77,8% FA au opinat în favoarea culorii propuse;
-
67,7% FT și 72,45 FA au apreciat pantalonul;
-
61,5% FT și 66,83 FA au apreciat fusta;
-
59,8-69,6% FT și 71,27-78% FA au apreciat celelalte articole de echipament;
-
33,3% FT și 17,5% FA au menționat propuneri de modificare a unor elemente de design.
Generalul de brigadă ing. Negrea consideră că se va putea trece la noua uniformă începând cu anul 2021.
Uniforme create de Alexandru Ciucu
Elaborarea modelelor a fost finalizată cu influențe ale uniformelor din cele mai importante armate partenere NATO: vizează forma rotunjită a buzunarelor și culoarea uniformelor franceze, forma și mărimea chipiului englezesc, conceptul pantalonului în contrast cu vestonul, tipic armatei germane moderne, croiala cambrată specifică italienilor și stilul pălăriei militarilor femei din armata americană.
La sfârșitul lunii noiembrie 2018, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național, la un eveniment la care au participat ministrul Apărării naționale, Gabriel Leş, șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, secretarul de stat Nicolae Nasta, atașați militari, șefii structurilor centrale din MApN, reprezentanți ai instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, a avut loc o „paradă a modei” militare.
Potrivit MApN, uniformele au fost create pro bono de Alexandru Ciucu. Designerul a dezvăluit că armata franceză l-a inspirat cel mai mult ca nuanţă de culoare în colecţia sa, dar şi armata SUA, de la care s-a inspirat în mod special pentru pălăria de damă, precum şi armata italiană, pentru hainele cambrate. Pentru Forțele Terestre, culoarea propusă este bej, iar pentru Forțele Aeriene, albastru închis. Țesătura este un amestec de 40% lână merinos cu 60% cordură.