Singura capitală din lume fără semafoare. Cum se descurcă șoferii

Singura capitală din lume fără semafoare. Cum se descurcă șoferii Sursa foto: Arhiva EvZ

Cu toate că pare greu de crezut, într-un mic oraș din Asia șoferii nu stau la semafoare. Și nu pentru că încalcă sistematic legea ci pentru că în orașul respectiv nu există semafoare.

Deși pare greu de crezut, există o capitală unde șoferii nu așteaptă la semafor și nu pentru că încalcă legea ci pentru că orașul respectiv nu are semafoare, deșit traficul este intens.

 Singura capitală din lume fără semafoare

Chiar dacă circulația este intensă, iar aglomerația ridică mari probleme, autoritățile au identificat alte soluții pentru dirijarea promptă a circulației rutiere. Culorile semaforului le învățăm de la cele mai fragede vârste. Sunt norme de bun simț atât pentru pietoni cât și pentru șoferi.

Pe lângă aceste aspecte, semafoarele ajută la fluidizarea traficului, însă acest lucru nu se întâmplă în Thimphu, singurul oraș din lume fără semafoare. Locul acestora  le revine polițiștilor de la circulația rutieră. Dar, lucrurile nu au fost mereu așa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se pare că prin anul 1995 semafoarele au fost îndepărtate. Șoferii bhutanezi au mai multă încredere în polițiști. Turiștii care ajung în capitala Buthanului, Thimphu rămân stupefiați. Pentru polițiști situația este una neplăcută, este destul de obositor să dirijeze circulația în locul semafoarelor.

semafoare

sursă foto: Arhiva EVz

Thimphu, capitala statului Bhutan, un oraș total aparte

„Am stat o vreme pe stradă, parțial amuzați, parțial impresionați de polițiștii rutieri care flutură brațele cu afirmație la intersecțiile aglomerate ale orașului”, a scris pe un blog unul dintre turiștii ajunși în Bhutan.

Thimphu este capitala administrativă și cel mai mare oraș al Bhutanului. Orașul este localizat la o altitudine de peste 2.300 de metri și are o populație de 115.000 de locuitori, de două ori mai puțin decât cea a Galațiului. Thimphu are și un aeroport internațional. Turiștii sosiți în Bhutan se pot bucura de peisajele superbe oferite de Munții Himalaya.

În urmă cu șapte ani în orașul Bohmte din Germania, au fost eliminate toate semafoarele și semnele de circulație. Singurele reguli de circulație rutieră valabile au fost atunci limita de 50 de kilometri și staționarea pe partea dreaptă. În linii mari a fost vorba de un proiect inițiat de Comisia Europeană cu scopul de a responsabiliza șoferii și a reduce numărul accidentelor, potrivit Capital.