O căsuță dintr-un orășel maramureșean este considerată revelația anului de cei care organizează evenimentul cultural Noaptea Muzeelor. Povești minunate, din vremuri de demult, sunt spuse de o țărancă, devenită ghid aproape fără voia sa
Este o casă cum nu se mai face în zilele noastre. Micuță, cochetă, din lemn. Este cea mai bătrână de pe toată Valea Izei. A fost ridicată la 1720. Muzeul Țărăncii Maramureșene a fost înființat în 2001. Un om cu drag de tradiții, Nicoară Timiș, a salvat casa de la demolare.
În căsuța din orășelul Dragomirești, aproape de Ieud, a locuit până în 1990 o femeie. A murit la 74 de ani. Frații săi au vrut să dărâme casa, să facă un grajd. Dar cineva, undeva, a vrut ca această mărturie a vremurilor de demult să nu piară. Astăzi, casa este îngrijită de o săteancă, Maria Zubașcu. Și-a creat singură o metodă de ghidaj. „Le povestesc oamenilor, le explic ce este aici, la ce foloseau lucrurile din gospodărie. Știți de ce are poarta maramureșeană de la căsuță un cocoș pe ea? Pentru că fiecare comună de pe aici are o poreclă și nouă ne spune cocoși”.
FOTO: Este un muzeu unic în România, nimeni altcineva nu s-a mai gândit să transforme o casă într-o mare ladă de zestre dedicată femeii.
Oalele și fata
„Am cunoscut-o pe femeia care a trăit aici, Ileana Chiș. În curte este un creci. În vârful lui este o oală roșie. Știți de ce e oala roșie? Pentru că femeia a fost nemăritată! Și, la noi, când e o fată de măritat în casă se pune o oală roșie în creci, iar după ce se mărită se dă jos”. Îi spunem că ne place cum ne povestește. Și râde. „Apăi, dacă nu le-ai trăit, nici nu le știi a le povesti!”. Pentru că a trăit în acest loc toată viața. A muncit, a țesut, a tors, și-a făcut zestrea, s-a măritat în costum popular maramureșean. „Și acum tot așa ne căsătorim. Nu există copiluț să nu aibă costum! Oamenii se îmbracă la nuntă, la sărbători, la biserică”, ne spune Maria. Vin și români, și străini. Toți sunt încântați de ceea ce văd, mai ales că Maria le arată cum se țese, cum e cu cânepa, le arată colacii, zestrea fetei și toate bogățiile locului. „Străinii, și vin mulți, se minunează de ce văd aici. Și ne spun că și la ei a fost la fel de frumos, dar acum vreo sută de ani! Și mai spun că e tare frumos la noi, că nu seamănă cu ceea ce văd la televizor”. Maria Zubașcu știe să povestească frumos. Pentru asta, căsuța sa a primit unul dintre premiile pentru ghidaj, acordate în premieră anul acesta de un partener al Nopții Muzeelor.
Noaptea Muzeelor 2016
Noaptea muzeelor se desfășoară pe data de 21 mai, sâmbătă. Cei care vor să afle ce muzee participă pot afla detalii pe www.noapteamuzeelor.ro. Anul acesta accentul se pune pe poveste. Nu vizitezi muzeul ca pe o entitate moartă, ci pleci de acolo cu povești pe care le poți spune și altora. Iată câteva din noutățile Nopții Muzeelor 2016: circuite muzeale cu un impact important asupra publicului. Se organizează circuite în cele patru orașe candidate la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021- București, Timișoara, Cluj-Napoca și Baia Mare; organizaţii culturale noi sau evenimente se alătură în fiecare an: galerii de artă, spații non-formale și creative; evenimente conexe- concerte, proiecţii, mapping, performing, ateliere experimentale, tururi de biciclete, quiz-uri & questuri; socializarea culturală în aer liber în drumul către muzee și așa mai departe. Noaptea Muzeelor este un eveniment de „împrietenire” cu publicul. Pentru că pasionații de povești interesante sunt așteptați și în oricare altă zi a anului.
Poți vizita muzeul și din... pat
Oriunde ai fi, în pat sau în altă țară, îți poți crea propriul tur de vizitare, în Noaptea Muzeelor. Poți alege, de pe lista muzeelor participante la evenimentul cultural, orice muzeu dorești, și îl poți vizita de acasă. Pentru că anul acesta există și la noi în România, o aplicație gratuită pentru telefoanele mobile prin platforma de storytelling digital izi. Travel, pe care sunt prezente deja multe dintre muzeele lumii. De asemenea, există tururi ghidate text&audio-video pe telefoanele mobile, pentru un public din ce în ce mai sofisticat și mai interesat și conectat la noile tehnologii.
Singurul impediment este acela că aceste tururi nu îți oferă chiar toate colecțiile muzeului respectiv.