Ungurii vor o parte din Ucraina. Scenariul care a pus pe jar toată Europa. E de neimaginat

Sursa: EPA/ANDY RAIN

O teorie explozivă care face referire la un plan secret de împărțire a Ucrainei, între Rusia, Polonia și Ungaria, a fost lansată de o publicație maghiară în aceste zile. Este vorba despre un articol ce se bazează pe comentariile unui politician polonez.

Un articol publicat de site-ul maghiar „444”, în urmă cu câteva zile, pe 19 martie, dezvăluie planul secret de împărțire a Ucrainei, de către Rusia, Ungaria și Polonia. Materialul este bazat pe comentariile unui fost viceprim-ministru polonez, Roman Giertych. Acesta este cunoscut pentru orientarea sa naționalistă, anti-europeană.

Roman Giertych este un personaj controversat. Oficiul polonez anticorupţie CBA l-a reţinut în octombrie 2020, împreună cu alte câteva persoane, sub acuzaţia de fraudare a unei companii cotate la bursă şi de spălare de bani.

Conform articolului, planul invocat de politician prevederea ca armatele poloneză și maghiară să pătrundă în vestul Ucrainei. Acest lucru s-ar fi făcut sub pretextul temerilor legate de afluxul de refugiați ucraineni.  Cele două state ar fi trimis trupe de menținere a păcii (propunere deja făcută de premierul Poloniei, n.r.) pentru a securiza vestul țării.

Acest plan ar fi fost pus în practică, conform politicianului în condițiile în care rușii ar fi ocupat rapid Kievul și l-ar fi înlăturat pe Volodimir Zelenski. Trupele Moscovei și-ar fi oprit înaintarea la fluviul Nipru ș iar fi lăsat Poloniei controlul asupra vestului Ucrainei, iar Ungariei zona Transcarpatia, o regiune cu o minoritate maghiară proeminentă.

Interesant este că aceste comentarii au apărut după ce Rusia a acuzat Polonia că dorește să preia zona de vest a Ucrainei.

Teoria controversatului politician polonez

Săptămâna trecută, fostul politician a făcut o postare pe Facebook, în care a prezentat o teorie care justifică alianța anti-UE dintre guvernele ungar și polonez. Potrivit acestuia, ar fi existat un plan secret de împărțire a Ucrainei, la care ar fi participat Rusia, Polonia și Ungaria.

Conform planului, armata rusă ar fi trebuit să ocupe rapid partea de est a Ucrainei și să răstoarne guvernul condus de Volodimir Zelensky. Apoi, Moscova ar fi lăsat partea de la vest de Nipru la dispoziția Ungariei și Poloniei.

Giertych și-a imaginat că polonezii ar fi preluat controlul asupra celei mai mari zone din nord-vestul Ucrainei cu centrul la Lvov. De partea cealaltă, Ungaria ar fi asigurat pacea în Transcarpatia. Rusia ar fi acceptat o astfel de împărțire deoarece ar fi avut nevoie de o zonă neutră între teritoriul controlat de trupele sale și Germania.

Sursa foto: EPA/SERGEI GUNEYEV

Planurile au fost puse la punct cu Putin

Potrivit lui Giertych, aceste planuri ar fi fost discutate la întâlnirile partidelor europene de extremă dreaptă de la Varșovia în decembrie anul trecut și de la Madrid, de la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an. Ultimele retușuri ar fi fost finalizate, conform politicianului polonez, în timpul vizitei lui Viktor Orbán de la Moscova din 5 februarie.

În opinia sa, criza migranților de la granița bieloruso-polonă din noiembrie a fost o manevră pentru a permite armatei poloneze să se alinieze la granițele de est. Armata maghiară a fost mobilizată la granițele de est, pe 22 februarie, cu două zile înainte de izbucnirea războiului.

Însă, susține Giertych, planul secret a eșuat pentru că Ucraina a rezistat atacului rusesc. Opinia publică occidentală și cea poloneză au devenit ferm pro-ucraineane, iar guvernul polonez a abandonat planul de împărțire.