Se termină războiul în Ucraina?! S-a aflat exact când. Anunţ de ultim moment venit direct de la NATO

Se termină războiul în Ucraina?! S-a aflat exact când. Anunţ de ultim moment venit direct de la NATO Sursa foto: Arhiva EVZ

Invazia Rusiei în Ucraina nu este văzută cu ochi buni de către Occident, iar cu cât bombardamentele se apropie de frontiera NATO, Alianța ia măsuri pentru asigurarea securității asupra flancului estic. Mircea Geoană anunță grupuri de luptă în mai multe țări, însă și un sistem antirachetă de ultimă generație. Mai mult, Geoană dezvăluie când s-ar putea încheia războiul din Ucraina.

Lauda de sine a Rușilor cu privire la rachetele pe care le folosesc în războiul împotriva Ucrainei a determinat Alianța Nord Atlantică să ia o serie de măsuri cu privire la securitatea flancului estic.

Mircea Geoană, secretar adjunct NATO, a vorbit despre aceste măsuri aplicate pentru „următorul deceniu”. Potrivit acestuia, mai multe state membre vor avea grupuri de luptă, însă și sisteme antirachetă de ultimă generație, care să poată face față oricărei amenințări venită de la Kremlin.

„Pregătim decizii de mai lungă durată, ceea ce înseamnă o prezență a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în România mult mai robustă. Vorbim în acest moment de 40 000 de trupe aliate, de sute de avioane, sute de nave. Nu vom reveni la starea anterioară, pentru că ceea ce face Rusia astăzi reprezintă și o asimetrie strategică la nivel european. Săptămâna viitoare, la summit-ul de la Madrid vom lua măsuri pentru următorul deceniu, care privesc și România”, a spus Mircea Geoană într-un interviu Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Secretarul adjunct al NATO susține că noul grup de luptă din România este condus de Franța, însă mai multe state și-au anunțat participarea. „Va fi un grup multinațional. Vom mai avea unul în Bulgaria, unul în Slovacia, unul în Ungaria. Cel din România este cel mai avansat. Acest lucru este uniformizarea strategică a Flancului estic”, a explicat el.

„O să avem prezență mai numeroasă, o să avem, ca volum și calitate, un alt nivel, o să avem echipamente prepoziționate și un sistem de apărare antirachetă mult mai coerent. Intrăm într-o altă logică. Vom avea sisteme de apărare antirachetă integrată mult mai avansate decât acum și vom merge la vârful tehnologiei la nivel occidental. Vom avea interceptoare de ultimă generație care vor face față oricărui tip de armament al Rusiei”, a mai spus Geoană pentru sursa citată anterior.

Războiul din Ucraina va continua cel puțin câteva săptămâni

Secretarul adjunct al Alianței Nord Atlantice a vorbit și despre conflictul militar din Ucraina, care durează deja de aproximativ trei săptămâni. În cadrul interviului, Mircea Geoană susține că Rusia nu pare să de-a înapoi ci din contră, pare să mobilizeze mai multe resurse. Oficialul și-a făcut publică temerea cu privire la modul în va acționa Vladimir Putin și mărturisește că războiul din Ucraina ar putea să mai dureze câteva săptămâni.

"Conflictul va mai dura. Adică avem informaţii, evaluăm şi noi, anticipăm lucrurile şi avem..., aţi observat cât de mare este precizia cu care ştim şi anticipăm lucrurile. Nu pot spune cât de mult va dura, pentru că depinde de foarte mulţi factori, inclusiv de natură economică, presiunea sancţiunilor, presiunea opiniei publice, dar probabil câteva săptămâni vom mai avea de conflict şi îmi e teamă şi ne este teamă şi ne uităm cu mare îngrijorare la victimele omeneşti, la faptul că avem acum 3 milioane şi ceva de refugiaţi ucraineni, probabil că numărul va creşte, avem astăzi 6,5 milioane de persoane deplasate intern, în interiorul Ucrainei, probabil că va creşte, să sperăm că în cele din urmă o formulă diplomatică şi politică va putea fi posibilă, dar deocamdată nu vedem din partea Federaţiei Ruse o încetinire a intenţiei şi a mobilizării de resurse pentru continuarea războiului. Este continuarea într-o greşeală strategică deja destul de gravă făcută de preşedintele Putin, ne este teamă că va persevera în greşeală", a declarat Geoană, la Digi 24.

Oficialul NATO le-a transmis un mesaj tuturor românilor, cerându-le încredere în Alianță. Aceasta nu va permite ca "un conflict deja foarte, foarte brutal şi sângeros să se transforme într-un conflict şi mai mare între NATO şi Federaţia Rusă".

"Aţi vorbit de Summitul NATO de săptămâna viitoare. Liderii noştri vor discuta, evident, cum vom putea continua să sprijinim Ucraina - şi o vom sprijini -, având multă grijă să nu transformăm un conflict deja foarte, foarte brutal şi sângeros într-un conflict şi mai mare între NATO şi Federaţia Rusă şi vreau să aibă românii încredere că ştim să păstrăm această linie de echilibru între sprijin continuu şi real pentru Ucraina, să se poată apăra. Acest lucru este în conformitate cu dreptul internaţional, pentru că dreptul la autoapărare este consfinţit în Carta ONU, deci este un lucru pe care îl facem conform legii internaţionale", a precizat Mircea Geoană.