Ungurii sunt la pământ! Mii de oameni au rămas şomeri. Războiul din Ucraina i-a distrus pur şi simplu

Sursa: Agerpres

Lovitură teribilă pentru unguri. Pe fondul crizei provocate de războiul din Ucraina, a creșterii prețurilor la energie, dar și a efectelor pandemiei, producătorul Tungsram a luat măsuri radicale. Furnizorul de dispozitive de iluminat anunță că activitatea a cinci dintre fabricile sale este deja aproape complet sistată.

Compania anunță că are nevoie de sprijinul statului ungar, care ar fi de extremă necesitate pentru continuarea activității fabricilor, conform Hungary Today.

Compania renunță la fabrici, din pricina costurilor

Mai mult, Tungsram a trimis în concediu angajații, din lipsă de activitate, iar fabricile cu activitate aproape zero sunt cele din Budapesta, Kisvarda, Hajduboszormeny, Zalaegerszeg și Nagykanizsa. Totuși, patru dintre aceste fabrici speră ca activitatea să fie reluată după data de 22 aprilie, dar nu există garanții în acest sens.

„Nu putem obține materii prime pentru fabrici, prețurile la energie devin din ce în ce mai mari, iar clienții nu tolerează creșterile de preț”, a transmis Gabor Sallai, șeful Sindicatului Independent al angajaților Tungsram.

Directorul companiei, Jurg Bauer, a transmis, într-un interviu pentru Index, că așteaptă ajutor guvernamental din partea statului, altfel situația va fi una dramatică pentru Tungsram, bătrâna companie ungară, conform Mediafax.

Mai mult, Bauer transmite că nu doar Ungaria este amenințată de prețurile crescute la energie, ci întreaga industrie a Europei.

Posibilități privind ajutorul de stat

Ajutorul din partea statului ar putea fi furnizat prin două modalități, conform lui Bauer, anume adoptarea unor acorduri între companii si stat în vederea eficientizării energiei, dar și sprijinul financiar direct din partea Guvernului.

Despre prima opțiune, Bauer afirmă că reprezintă „o situație câștigătoare pentru toată lumea - consum mai mic, iluminare mai bună și de calitate, care este benefică pentru mediu și pentru locuitorii orașului”.

În anul 1989, Tungsram a fost achiziționată de General Electric Lighting, atunci când Bauer a devenit proprietarul GE din Europa, Africa, Orientul Mijlociu și Turcia, alături de afacerea dezvoltată la nivel global în domeniul iluminatului auto.

Pe teritoriul Ungariei, compania Tungsram deține un număr aproximativ de 3000 de salariați.

Ungurii sfidează Europa

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului ungar al Afacerilor Externe, şeful diplomaţiei de la Budapesta a declarat că Ungaria nu va sprijin militar Ucraina și nici nu va permite transporturilor de armament să tranziteze teritoriul său. Guvernul de la Budapesta a fost însă de acord ca Uniunea Europeană să ofere încă 500 de milioane de euro pentru a consolida armata ucraineană.

Mai mult, Peter Szijjártó a subliniat că Guvernul de la Budapesta a susţinut până acum toate cele cinci pachete de sancţiuni ale UE, dar că securitatea energetică a Ungariei este o “linie roşie”. Ministrul a declarat că Ungaria nu a accepta nicio restricție privind importurile de petrol şi gaze naturale din Rusia.

„Aprovizionarea cu energie nu este o problemă filozofică, ci una fizică. În trecut, am lucrat mult la diversificare şi vom continua să facem la fel şi în viitor însă, în acest timp, trebuie garantată aprovizionarea sigură”, a mai explicat Szijjártó.

Ministrul a mai spus că prin votul pe care l-a dat în 3 aprilie, poporul a decis că nu vrea să se implice în războiul din Ucraina. „Este datoria guvernului să susţină voinţa poporului. Înţelegem că alte ţări decid diferit şi respectăm asta, nici nu comentăm, dar ne aşteptăm să fie respectată şi decizia noastră”, a mai spus Péter Szijjártó.