Parlamentul European cere embargo total asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia. Rezoluția a fost votată

Parlamentul European cere embargo total asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia. Rezoluția a fost votatăSursa: Facebook

Parlamentul European a aprobat, astăzi, cererea privind un embargo total asupra importurile de cărbune, gaz și petrol din Rusia, după ce Comisia Europeană a mai decis un set sancțiuni împotriva Moscovei. Vladimir Putin a fost lovit unde îl doare mai tare.

Rusia le-a cerut statelor Uniunii Europene să-i plătească în ruble gazele livrate începând cu 1 aprilie, dar fără rezultat. Parlamentul European a aprobat sancțiunea împotriva Rusiei privind importurile de cărbune, gaz și petrol din Rusia în țările din Uniunea Europeană, cu 513 voturi pentru, 22 împotrivă și 19 abțineri.

După aprobarea amendamentului, europarlamentarii au încheiat evenimentul cu sute de aplauze. Rezoluția Parlamentului este un gest politic, iar efortul a fost făcut pentru interzicerea importurilor din Rusia aparținând Comisiei Europene.

Noi sancțiuni pentru Rusia

Autoritățile din Europa încearcă să găsească noi sancțiuni pentru faptele lui Vladmir Putin. Ursula von der Leyen consideră că este necesară interzicerea importului de cărbune din Rusia. „Aceasta va duce la o nouă pierdere semnificativă de încasări pentru Rusia”, afirmă Ursula von der Leyen, care estimează această pierdere la circa 4 miliarde de euro pe an.

Sursa: Roman Romaniuk | Dreamstime.com

Porturile europene vor fi de asemenea închise navelor ruseşti sau navelor exploatate de Rusia, dar vor exista derogări, „pentru produsele de primă necesitate ca producele agricole şi alimentare, ajutorul umanitar şi energie”.

Sancţiunile deja decise arată „rezultate tangibile”. „Este limpede că, ţinând cont de evenimente, trebuie să ne mai sporim presiunea”, a mai spus marţi Ursula von der Leyen, citată de Le Libre Belgique.

O altă sancțiune a fost impusă de compania Microsoft. Aceasta a declarat că va suspenda „toate vânzările noi de produse și servicii în Rusia”. Anunțul a fost făcut de președintele Microsoft, Brad Smith. Firma „oprește, de asemenea, multe aspecte ale activității în Rusia, în conformitate cu deciziile guvernamentale privind sancțiunile”.

Și Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu entități rusești în domeniul cercetării, științei și inovării, în urma războiului produs de Putin.

„Cooperarea UE în domeniul cercetării se bazează pe respectarea libertăților și drepturilor care stau la baza excelenței și a inovării. Agresiunea militară odioasă a Rusiei împotriva Ucrainei este un atac împotriva acelorași valori. Prin urmare, a sosit momentul să punem capăt cooperării noastre în domeniul cercetării cu Rusia”, a declarat Margrethe Vestager.