Ungurii sfidează Europa! Aliat puternic pentru Vladimir Putin. Nu vor renunța gazul și petrolul rusesc

Sursă: Sjankauskas | Dreamstime.com

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, a anunțat că Ungaria nu va renunța la gazul și petrolul rusesc. În plus el a spus că țara sa nu va ajuta militar Ucraina și nici nu va permite tranzitarea de armament pe teritoriul Ungariei.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Ungar al Afacerilor Externe, şeful diplomaţiei de la Budapesta a declarat că Ungaria nu va sprijin militar Ucraina și nici nu va permite transporturilor de armament să tranziteze teritoriul său. Guvernul de la Budapesta a fost însă de acord ca Uniunea Europeană să ofere încă 500 de milioane de euro pentru a consolida armata ucraineană.

Acuzată că umflă numărul refugiaților

Szijjártó ținut să spună că Ungaria sprijină suveranitatea Ucrainei și că până în acest moment, aproximativ 600 000 de refugiaţi au sosit în Ungaria din ţara vecină. El a mai spus că autorităţile le asigură îngrijire, cazare şi, dacă este necesar, educaţie şi un loc de muncă.

„Facem toate acestea în ciuda faptului că Uniunea Europeană reţine fondurile destinate Ungariei, din motive pur politice”, a declarat ministrul de externe, citat de agenția de presă MTI.

Comitetul Helsinki din Ungaria, un ONG pentru drepturile omului care sprijină refugiații a acuzat Guvernul de la Budapesta că a umflat cifrele. „În încercarea de a obține fonduri suplimentare de la UE, guvernul ungar folosește cel mai impresionant număr pe care îl poate găsi. Cu toate acestea, trebuie să prevadă un număr mult mai mic în realitate, deoarece un număr mare de refugiați ucraineni se deplasează în alte țări“, declarat Márta Pardavi, copreședinta comitetului Helsinki.

Nu renunță la gazul rusesc

Peter Szijjártó a subliniat că Guvernul de la Budapesta a susţinut până acum toate cele cinci pachete de sancţiuni ale UE, dar că securitatea energetică a Ungariei este o “linie roşie”. Ministrul a declarat că Ungaria nu a accepta nicio restricție privind importurile de petrol şi gaze naturale din Rusia.

„Aprovizionarea cu energie nu este o problemă filozofică, ci una fizică. În trecut, am lucrat mult la diversificare şi vom continua să facem la fel şi în viitor însă, în acest timp, trebuie garantată aprovizionarea sigură”, a mai explicat Szijjártó.

Ministrul a mai spus că prin votul pe care l-a dat în 3 aprilie, poporul a decis că nu vrea să se implice în războiul din Ucraina. „Este datoria guvernului să susţină voinţa poporului. Înţelegem că alte ţări decid diferit şi respectăm asta, nici nu comentăm, dar ne aşteptăm să fie respectată şi decizia noastră”, a mai spus Péter Szijjártó.