Ungurii rup rândurile în UE! Decizia prin care îi fac jocul lui Vladimir Putin. Cum vor plăti gazul rusesc

Ungurii rup rândurile în UE! Decizia prin care îi fac jocul lui Vladimir Putin. Cum vor plăti gazul rusesc Sursa: Pixabay

Ungaria a declarat că este pregătită să plătească în ruble pentru gazul rusesc, rupând rândurile cu restul ţărilor din Uniunea Europeană, care a căutat un front comun pentru a se opune cererii Moscovei. Aşadar, Ungaria va plăti transporturile în ruble dacă Rusia o va cere, a declarat miercuri prim-ministrul Viktor Orban, într-o conferință de presă.

Reamintim că președintele rus Vladimir Putin a avertizat Europa că riscă să se trezească cu aprovizionarea cu gaz dacă nu plătește în ruble, ca o ripostă pentru sancțiunile occidentale după invazia Moscovei în Ucraina.

Cu câteva săptămâni înainte ca facturile să ajungă la data scadentă, Comisia Europeană a spus că cei cu contracte care necesită plata în euro sau dolari ar trebui să respecte asta.

Ungaria este gata să-i facă pe plac lui Vladimir Putin

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat anterior că autoritățile UE nu au „niciun rol” de jucat în acordul său de furnizare de gaze cu Rusia, care se bazează pe un contract bilateral între unitățile MVM, deținută de stat maghiară, și ale Gazprom.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce la nivel de UE s-a decis că nu se acceptă schimbarea contractului, care prevede euro şi dolari în schimbul gazelor provenite din Rusia, Ungaria lucrează la o soluţie tehnică privind problema plăţii în schimbul livrării de gaze ruseşti în ruble, a declarat miercuri ministrul maghiar al afacerilor externe şi al relaţiilor economice externe, Peter Szijjarto.

Răspunzând la o întrebare despre plata gazelor în ruble, ministrul de externe ungar a spus că ţara sa ar trebui să îşi îndeplinească „prima obligaţie de plată către Gazprom” la sfârşitul lunii mai şi că detaliile unei soluţii tehnice sunt în prezent în curs de elaborare.

Ungaria a ales ca partener sigur Rusia

Ungaria, care depinde foarte mult de importurile rusești de gaze și petrol, a semnat anul trecut un nou acord de furnizare de gaze pe termen lung, în baza căruia Gazprom este de așteptat să livreze 4,5 miliarde de metri cubi de gaz anual.

Aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură şi va rămâne sigură”, a spus Szijjártó. Ungaria va decide cu privire la chestiunea plăţii aprovizionării cu gaze ruseşti în contactele cu Moscova şi nu intenționează să urmeze exemplul altor ţări sau să cedeze presiunilor din partea conducerii UE.

Nu vedem de ce Comisia Europeană ar trebui pregătească un fel de răspuns comun din partea ţărilor importatoare de gaze ruseşti”, a adăugat ministrul ungar.

Germania, Franţa, Italia şi alte ţări puternice de pe continent susţin că vor achita gazele ruseşti doar în dolari sau în euro, aşa cum prevede contractul, scrie Reuters.