Rubla, mai tare decât războiul din Ucraina! Putin evită colapsul financiar cu metode înfiorătoare. Cât vor mai rezista rușii

Rubla, mai tare decât războiul din Ucraina! Putin evită colapsul financiar cu metode înfiorătoare. Cât vor mai rezista rușii Rusia amenință după noile sancțiuni americane. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Rusia a susținut rubla prin creșterea ratelor dobânzilor la 20% - încurajând, prin urmare, investițiile în moneda ţării - și impunând controale de capital, ceea ce înseamnă că oamenii nu pot schimba ruble pentru alte valute. Restricțiile impuse de banca centrală a Rusiei în ultima lună asupra fluxurilor de capital în afara țării au fost o mișcare ca răspuns la înghețarea unei părți din rezervele sale de către țările occidentale, a declarat vineri autoritatea de reglementare.

Rubla lui Vladimir Putin a revenit la valoarea de dinainte de războiul din Ucraina, iar experții sun că se întărește, deşi moneda este susținută artificial. Trebui espus că Rusia a stablizat rubla prin controale dure de capital, restricții ale investițiilor şi blocând ieșirea fondurilor din țară.

La începutul lunii martie, rubla scăzuse la 150 per dolar american. Pierduse aproape jumătate din valoarea sa în mai puțin de două săptămâni după ce sancțiunile americane și europene au scos Rusia din sistemele globale de plată și au înghețat o mare parte din „cufărul de război” al lui Putin, de peste 600 de miliarde de dolari, strâns de Banca Centrală a țării.

Rubla, mai tare ca războiul din Ucraina

Rubla rusească a reveni la valoarea de dinainte de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Moneda rusească a recuperat aproape toate pierderile suferite după ce Rusia a invadat Ucraina. Revenirea monedei rusești arată cum a reușit Moscova să evite colapsul sistemului financiar al țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca urmare a sancțiunilor noastre fără precedent, rubla a fost făcută moloz”, a declarat președintele Joe Biden săptămâna trecută în timpul vizitei sale în Polonia.

Dar, de atunci, moneda a crescut surprinzător, joi s-a tranzacționat la 81,7 pentru un dolar, aproape de același nivel de pe 23 februarie, cu o zi înainte ca Vladimir Putin să-și trimită soldații în Ucraina. Şi faţă de euro, rubla s-a întărit în acelaşi mod.

Cine a contribuit la revenirea spectaculoasă a rublei

Veniturile din petrol și gaze au contribuit la stabilizarea rublei, deoarece exporturile continuă să curgă către Europa. Însă esențiale pentru a preveni o criză valutară mai profundă au fost restricțiile dure introduse de Moscova pentru a susține valoarea rublei, potrivit lui Oleg Vyugin, președintele consiliului de supraveghere al Bursei de la Moscova și fost guvernator adjunct al Băncii Centrale.

A fost un moment la început când rubla a scăzut brusc . . . mulți cetățeni își mutau banii în străinătate. Apoi a fost introdus un embargo asupra acestui lucru și a devenit aproape imposibil să folosești dolari în țară sau în străinătate”, a explicat Oleg Vyugin.

Rușilor li s-a interzis să-și mute bani în conturile bancare străine, să extragă peste 10.000 de dolari în valută internațională în următoarele șase luni sau să scoată din țară peste 10.000 de dolari în numerar. De asemenea, băncilor și brokerilor li s-a interzis temporar să facă schimburi valutare în numerar în dolari și euro.

De asemenea, Banca Centrală a dublat rata dobânzilor la 20%, stimulându-i pe ruși să păstreze rublele în loc să scape de ele pentru valută străină. Măsura a împiedicat ca oamenii să dea năvală la bănci și a menținut intact sistemul bancar rus. De asemenea, străinilor li s-a interzis să tranzacționeze acțiunile rusești, blocându-le investițiile.

Vânzările de petrol reprezintă aproximativ 30% din veniturile bugetului de stat al Rusiei

Iar prețurile mărite „oferă Rusiei cei mai puternici termeni de schimb din 2008 încoace”, au explicat economiștii Elina Ribakova și Robin Brooks. „Deci, chiar dacă Rusia livrează mai puțin petrol acum din cauza sancțiunilor occidentale, Putin încă primește cantități mari de valută puternică”.

Casa Albă spune că rubla este susținută artificial de Banca Centrală rusă: Întrebată despre revenirea rublei, Casa Albă a declarat că este vorba de o ”întărire artificială” din partea Băncii Centrale ruse și a guvernului. „Ei iau măsuri artificiale pentru a sprijini rubla”, a declarat joi directorul de comunicare al Casei Albe, Kate Bedingfield, potrivit ft.com.