Ungurii, întâlnire la nivel înalt în România! Planul autorităţilor pentru alegerile din aprilie: "Nu vrem să fim priviţi cu dispreţ". Vor să devină o forţă în Europa

Ungurii, întâlnire la nivel înalt în România! Planul autorităţilor pentru alegerile din aprilie: "Nu vrem să fim priviţi cu dispreţ". Vor să devină o forţă în Europa Sursa foto: Agerpres

Ungaria este în plină febră a alegerilor, iar reprezentanții partidelor politice efectuează vizite în țările care au comunități mari de unguri. Peter Szijjarto, ministrul de Externe ungar, se află într-o vizită electorală în Transilvania, după ce UDMR a refuzat o întâlnire cu reprezentantul opoziției, Peter Marki-Zay.

Liderii locali UDMR din județele Mureș, Covasna și Harghita vor avea întâlniri cu Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, pe fondul campaniei electorale. Printre cei care vor discuta cu oficialul ungar se numără Kelemen Hunor, Antal Arpad și Tamas Sandor. Alegerile vor avea loc pe 3 aprilie 2021.

Vizita din Transilvania a ministrului de Externe ungar este pe fondul luptei pentru voturile cetățenilor maghiari aflați în alte țări. Peter Szijjarto a fost primit cu brațele deschise de către liderii UDMR, asta după ce au refuzat categoric o întâlnire cu reprezentantul opoziției unite, Peter Marki-Zay.

Ministrul ungar de Externe la Forumul Economic Ungaria-Polonia a susținut luni faptul că noua eră a economiei mondiale ar putea fi un mare avantaj pentru Europa Centrală. Oficialul aduce în discuție politicile economice raționale și politici de securitate care se concentrează pe valori naționale, arată MTI.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul unui comunicat, Péter Szijjártó a susținut că cele două țări nu au doar o relație de cooperare, ci mai degrabă legătura poate fi caracterizată prin cuvântul fraternitate, relație care are nu numai trecut, dar și prezent și viitor.

„Nu trebuie să lăsăm ca în Europa să fim priviţi în continuare cu dispreţ şi să fim trataţi de parcă am fi exclusiv beneficiari ai cooperării”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare, care a adăugat că poporul ungar şi polonez contribuie în egală măsură la crearea resurselor comunitare.

„Europa Centrală profită mult de faptul că şi-a întemeiat politica sa pe raţiune, iar datorită acestei politici în ultimii ani a devenit una din cele mai atractive destinații de investiții din lume”, a afirmat Péter Szijjártó, amintind în acest sens, printre altele, de impozitul mai mic pe muncă, pe care Guvernul ungar intenţionează să îl scadă în continuare, precum şi de garantarea siguranţei cetăţenilor.

Ungurii pregătesc o lovitură pentru Europa. Au planuri mari de viitor

Péter Szijjártó susține că, dacă Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia ar forma un singur stat, ele ar fi a treia piață ca mărime în Uniunea Europeană, dar și printre G20. Oficialul susține că volumul schimburilor comerciale dintre V4 şi Germania a fost de două ori mai mare anul trecut în comparație cu volumul schimburilor comerciale realizate cu Franța.

Ministrul ungur de Externe susține că regiunea are anumite dezavantaje, însă ele se pot rezolva. Construirea unei rețele feroviare de maximă viteză  și dezvoltarea transportului rutier ar putea fi una dintre soluții. Referitor la relațiile economice ungaro-poloneze a subliniat: Anul trecut Polonia a fost al patrulea cel mai important partener economic al Ungariei, volumul schimburilor comerciale bilaterale depăşind 10 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 5 la sută din totalul comerțului exterior al Ungariei.