Ungurii, în stare de şoc! Au primit mesaje de ameninţare. Au devenit ţinta serviciilor speciale ruseşti

Ungurii, în stare de şoc! Au primit mesaje de ameninţare. Au devenit ţinta serviciilor speciale ruseşti Sursă: Golib Tolibov | Dreamstime.com

În mijlocul războiului, maghiarii din regiunea Transcarpatia primesc scrisori de amenințare furnizate cu ajutorul serviciilor speciale ale Federației Ruse, cu scopul de a destabiliza situația internă, a avertizat șeful Administrației Militare Regionale de Stat, Viktor Nikita. Situația dintre Budapesta și Kiev este deja tensionată din cauza unei legi privind limba ucraineană, pe care Ungaria o consideră ostilă pentru populația minoritară. Inamicii urmăresc, astfel, încurajarea conflictului în regiune.

Comunitatea ungarilor din Transcarpatia primește mesaje sau scrisori de amenințare din parte forțelor ruse, pe conturile de pe rețelele de socializare. În unele cazuri, maghiarii primesc chiar și e-mailuri cu amenințări la adresa membrilor familiilor lor, iar toate aceste demersuri au loc din cauza faptului că rușii urmăresc destabilizarea situației interne.

Rușii amenință familiile maghiarilor din Transcarpatia

„Activităţile subversive ale serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse, care au fost descoperite de serviciile ucrainene, se înregistrau sub forma unor operaţiuni de informare, ce vizează destabilizarea situaţiei interne”, a transmis publicația RBC-Ucraina, citându-l pe șeful Administrației Militare Regionale.

Viktor Nikita a lansat un semnal de alarmă cu privire la primirea unor mesaje false, cu amenințări, pe conturile de socializare, din partea ocupanților ruși, care se ascund în spatele unor conturi necunoscute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful administrației militare a precizat că forțele ruse răspândesc informații false despre „dorinţa comunităţii maghiare din regiunea Transcarpatia de a se separa de Ucraina”.

„Contracarăm eficient și sistematic dezinformările”

„Ştiam despre aceste intenţii cu mult înainte de începerea acestui atac informaţional. Eram pregătiţi si, prin urmare, contracarăm în mod sistematic şi eficient aceste dezinformări. Mulţumim reprezentanţilor comunităţii maghiare din regiune, pentru acţiunile ferme şi coordonate, de localizare a atacului şi contracarare a acţiunilor distructive ale Rusiei”, se arată într-un comunicat emis de Administrația Militară Regională de Stat, citată de sursa anterior amintită.

În altă ordine de idei, relația dintre Budapesta și Kiev a fost tensionată de când Rada Supremă a Ucrainei a adoptat în septembrie 2017 legea cu privire la „asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”.

Rădăcinile tensiunilor dintre Ungaria și Ucraina

Legea, despre care Budapesta spune că încalcă drepturile minoritare la educație și la limbă ale comunității etnice maghiare considerabile din districtele cele mai vestice ale Ucrainei, a fost aprobată de parlamentul ucrainean în luna aprilie a anului 2019. Numărul etnicilor maghiari din Ucraina, dintre care cei mai mulți trăiesc în regiunea Transcarpatia, este estimat la 140.000.

De asemenea, a mai fost aprobată o lege specială pentru a asigura utilizarea și dezvoltarea limbilor indigene și ale minorităților naționale în conformitate cu standardele democratice, potrivit informațiilor de la acea vreme. Dar, deși prevederile legii au fost menite să asigure poziția limbii ucrainene ca limbă oficială a țării, aceasta interzice, în esență, utilizarea limbilor etnice în sfera publică, inclusiv în educație.