Ungurii forțează nota. Un alt gest provocator la un eveniment din Alba Iulia. Reacția de necrezut a vicepremierului Kelemen Hunor

Ungurii forțează nota. Un alt gest provocator la un eveniment din Alba Iulia. Reacția de necrezut a vicepremierului Kelemen Hunor Liderii UDMR sunt prezenți, cu regularitate la evenimentele unor organizații care promovează autonomia ținutului Secuiesc Sursa foto. Facebook

Un nou gest controversat al oficialilor maghiari la un eveniment organizat Eparhia Reformată din Ardeal. Vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR), din Guvernul condus de Nicolae Ciucă, a susținut un discurs având în spate harta stilizată a Ungariei Mari care includea și Transilvania. La eveniment a fost prezentă și Katalin Novak, președintele Ungariei.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, vicepremier în guvernul României, a susținut un discurs, în week-end-ul trecut la o manifestare din Alba Iulia. Manifestarea, intitulată „Ziua unității reformate din Bazinul Carpatic” a fost organizată de Eparhia Reformată din Ardeal. Au fost invitați să participe lideri ai UDMR, dar și a președintele Ungariei, Katalin Novak.

Afișul evenimentului, postat și în spatele pupitrului de la care s-au susțintu discursurile oficiale, reprezenta harta stilizată a Ungariei Mari, care include și Transilvania. Reprezentarea stilizată înfățișează un copac a cărui coroană are, în mod normal, aceeași formă ca și rădăcina. Doar că în afișul evenimentului, coroana și rădăcina copacului erau diferite.

Organizatorii evenimentului susțin că ar fi vorba doar de o confuzie. Deși rădăcinile copacului înfățișează harta stilizată a Ungariei Mari, sensul este doar religios, spun aceștia, iar nu politic. Responsabilul cu relațiile cu presa al Eparhiei, Kiss Gabor, a afirmat că acest logo a fost realizat în 2009 și acoperă zonele în care se află episcopii reformate de pe teritoriul României, Ungariei, Slovaciei și Serbiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deci este vorba despre cele 10 episcopii care s-au format după 1918, după primul război (…) Deci de-aia, pentru că aceste episcopii erau pe teritoriul Ungariei Mari. A mai folosit și pentru alte evenimente, a fost realizat în 2009, dacă nu mă înșel. Nu este o chestiune nouă, evenimentul se mută în fiecare an în altă locație. A fost deja și în Cluj, cred că și în Budapesta, dar nu sunt sigur” a spus Kiss Gabor, citat de G4media.

Kelemen Hunor, ridică din umeri

Pe de altă parte, Kelemen Hunor a făcut pe naivul. El a confirmat că a participat la eveniment, dar, convenabil, a explicat că nu a observat ce era pe afișul din spatele pupitrului de la care a vorbit.

„Acum am văzut. Sigur, este o chestiune pe care puteți clarifica cu biserica reformată. A fost evenimentul lor, al tuturor bisericilor reformate maghiare”, a afirmat Kelemen Hunor pentru conform sursei citate.

Sursa foto. Twitter

Declarația controversată a președintelui Ungariei

Apariția unui oficial al guvernului român la evenimentul de la Alba Iulia, având în spate harta stilizată a Ungariei Mari, a avut loc după un alt gest controversat. Mai exact, evenimentul s-a desfășurat la o zi după ce președintele maghiar Katalin Novak a postat pe Facebook, un mesja în care susținea că „e prioritatea mea să reprezint toți maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara granițelor”.

Declarația a atras atenția Ministerului Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu, care a luat poziție, într-o încercare de a clarifica lucrurile.

„Potrivit dreptului internațional, un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetățenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetățenie”, a arătat Ministerul de Externe de la București.

MAE a atras atenția că aceste declarații nu sunt în spiritul „standardelor europene în materie și nici spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară”.

Politica revizionistă a Budapestei stârnește proteste oficiale

În mai 2020, premierul Ungariei, Viktor Orban, a postat pe contul său de Facebook o hartă a Ungariei Mari. De altfel, încă din 2011, Budapesta a lansat o politică publică „de reprezentare” a maghiarilor din Bazinul Carpatic.

În mai multe rânduri statele vecine, vizate de măsurile guvernului din Ungaria au denunțat această politică revizionistă și au protestat oficial.