Scandalul imnului secuiesc. Reacția UDMR: "Nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă în tren"

Scandalul imnului secuiesc. Reacția UDMR: "Nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă în tren" Sursa foto: Captură video

Un scandal de proporții a izbucnit pe scena politică din România după ce echipa națională de hochei a cântat imnul Ținutului Secuiesc. S-au cerut sancțiuni dure după meci, însă liderul deputaților UDMR consideră că este "îngrijorător" că unii lideri politici "se concentrează pe această temă falsă". Acesta susține că "nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă într-un tren".

Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, este deranjat de proporțiile luate de incidentul de luni seara, când la un meci de hochei a echipei naționale s-a cântat imnul Ținutului Secuiesc. Mai mulți politicieni au intervenit și au cerut lămuriri din partea reprezentanților UDMR, ba chiar se propun și sancțiuni. Lui Botond i se pare "îngrijorător" că unii lideri politici "se concentrează pe această temă falsă".

"Îmi este de neconceput ca astăzi, când în vecinătate este un război şi România este în plină criză economică, liderii ţării sunt preocupaţi dacă la un meci de hochei s-a cântat un cântec al unei minorităţi naţionale la un meci din cadrul Campionatului Mondial de Hochei desfăşurat la Ljubljana (Slovenia). Mi se pare îngrijorător faptul că unii lideri politici se concentrează pe această temă falsă, în timp ce solicită reacţii şi sancţiuni din partea Ministerului Sportului, respectiv a Federaţiei Române de Hochei, pentru că jucătorii au cântat, spontan, imnul Ţinutului Secuiesc.

Jucătorii nu pot fi traşi la răspundere nici de federaţie, nici de minister pentru că au cântat un cântec care nu este împotriva României, sau a comunităţii majoritare, dar este o valoare locală a lor. La fel, nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă într-un tren”, a declarat Csoma Botond, "după ce extremiştii din Parlament i-au calomniat pe jucătorii de hochei din echipa naţională", conform unui comunicat de presă transmis, marţi, de UDMR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imnul Ținutului Secuiesc nu reprezintă o acțiune împotriva României

Csoma Botond a susținut în intervenția sa faptul că imnul secuiesc nu reprezintă o acțiune împotriva României, ci este o valoare a minorității maghiare din țara noastră.

"Este deosebit de important să înţelegem, mai ales în această zi, când sărbătorim independenţa României, pe 10 mai: diversitatea identităţilor regionale din ţară, inclusiv a secuilor, nu face decât să ne întărească ca şi comunitate, ca ţară", a susţinut el.

Liderul deputaților UDMR consideră că acest scandal a luat proporții mult prea mari și este de părere că noile ieșiri publice ale unor lideri politici nu fac altceva decât să încurajeze extremismul.

"Declaraţiile unora la adresa jucătorilor de hochei contribuie la amplificarea sentimentului anti-maghiar şi denotă o lipsă de toleranţă pe care am mai întâlnit-o, cu ani în urmă, în Parlamentul României, în vremuri pe care le credeam demult apuse. Nu cred că în România europeană, multietnică, trebuie să aibă loc astfel de atitudini. Majoritatea din România ar trebui să accepte că există elemente care contribuie la păstrarea identităţilor regionale care nu aduc atingere României”, a adăugat Csoma Botond.