Ungaria, audiată de Consiliul Afaceri Generale al UE, pentru încălcarea drepturilor omului. Consiliul se reunește pe 23 mai, pentru a decide viitorul Europei

Ungaria, audiată de Consiliul Afaceri Generale al UE, pentru încălcarea drepturilor omului. Consiliul se reunește pe 23 mai, pentru a decide viitorul Europei Sursa foto: CNN

Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene, într-o reuniune la Bruxelles, va audia Ungaria în legătură cu încălcarea gravă a unor demnități umane. Alături de asta, pe agenda din 23 mai figurează și discuții privitoare la Conferinţa privind viitorul Europei.

Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene pregătește Consiliul European extraordinar din 30-31 mai, dar are pe agendă și o audiere a statului ungar, în baza procedurii de la articolul 7 alineatul (1) din Tratatul Uniunii Europene (TUE).

Acesta reglementează existenţa unui risc dovedit de încălcare gravă, de către un stat membru, a unor valori precum demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept sau respectarea drepturilor omului.

Ungaria, audiată de UE în privința încălcării drepturilor omului

Dacă sunt constatate încălcări ale acestor drepturi, Ungaria este pasibilă de suspendarea unor drepturi ce îi revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene, printre care dreptul de vot în ședințele Consiliului de către Guvernul acestui stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe data de 5 mai, Parlamentul European a adoptat o Rezoluție legată de audierile ce se desfășoară în cazul Poloniei și Ungariei, salutând decizia Franței de a relua audierile în cazul acestor state.

Mai mult, Parlamentul European (PE) anunță că audierile ar trebuie să se defășoare în mod regulat, cel puţin o dată la fiecare preşedinţie. Rezoluția PE din 5 mai invită statele membre să acorde atenție deciziilor luate în cadrul Ungariei pe data de 23 mai, urmând a fi adoptate recomandări cu privire la procedurile stipulate la articolul 7 alineatul (1) din TUE.

Ungaria și Polonia, acuzate de nerespectarea principiilor democratice

Ungaria și Polonia sunt acuzate că încalcă principiile democrației privitoare la respectarea statului de drept și a drepturilor omului, independența sistemului de justiție, libertatea presei, discriminare și deteriorare a drepurilor categoriilor LGBTIQ+ sau a femeilor, dar și utilizarea programului de spyware numit Pegasus.

În cazul Ungariei, procedura articolului 7 a fost activată de Parlamentul European în septembrie 2018, însă membrii UE au ezitat în a vota referitor la „un risc clar de încălcare gravă” a principiilor Uniunii.

În cadrul reuniunii din 23 mai vor avea loc informări referitoare la Conferinţa privind viitorul Europei, ale cărei dezbateri au durat un an de zile și în cadrul cărora cetățenii europeni au fost întrebați cum vor să arate UE în viitor.

Există 49 de propuneri, ce includ peste 320 de măsuri pe care ar trebui să le adopte UE, astfel că dezbaterile viitoare se vor axa pe modalitățile prin care pot fi transpuse în realitate solicitările cetățenilor, conform Agerpres.