Un nou conflict româno-maghiar! Declarația de la care a pornit totul. MAE, replică dură pentru președintele Ungariei, Katalin Novak. VIDEO

Un nou conflict româno-maghiar! Declarația de la care a pornit totul. MAE, replică dură pentru președintele Ungariei, Katalin Novak. VIDEO Sursa: Facebook

Un nou scandal româno-maghiar a fost declanșat după ce președintele Ungariei, Katalin Novak, a postat pe Facebook un mesaj în care susține că ”e prioritatea mea să reprezint toți maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara granițelor”. MAE a reacționat imediat explicându-i că ”potrivit dreptului internațional, un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat imediat după ce președintele Ungariei, Katalin Novak, a postat pe Facebook un mesaj în care susține că ”e prioritatea mea să reprezint toți maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara granițelor”.

Reamintim că Președintele Ungariei, Katalin Novák, va participa sâmbătă la Ziua Unității Reformate Maghiare de la Alba Iulia, unde, printre altele, va fi dezvelită în centrul orașului statuia Principelui Gábor Bethlen. În cadrul ceremoniei, șeful statului maghiar va ţine un discurs, a informat serviciul de presă al Bisericii Reformate Transilvane (EREK). Trebuie menționat că noul președinte al Ungariei nu va avea o întâlnire la nivel de stat, scrie Népszava.

Președintele Ungariei, Katalin Novak, alergând prin Parcul Central din Cluj -Napoca

Ne puteți urmări și pe Google News

Redăm comunicatul integral al MAE:

Ca urmare a postării, în cursul zilei de astăzi, pe pagina de Facebook a Președintelui Ungariei, a unui mesaj prin care se asumă de către înaltul demnitar ungar calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceștia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul granițelor Ungariei, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

MAE român l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România și i-a transmis preocuparea părții române față de declarația de mai sus, după cum urmează:

Astfel, în măsura în care declarațiile Președintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă și la cetățenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internațional, un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat.

În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetățenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetățenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneția privind tratatementul preferential acordat minorităților naționale de statul înrudit, cât și în Declarația din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate și minorități naționale.

Prin urmare, astfel de declarații nu corespund standardelor europene în materie și nici spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002), în acest an fiind marcate două decenii de la adoptarea acesteia.

România rămâne profund atașată dezideratului promovării unei relații pragmatice cu Ungaria în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie.

MAE a mai subliniat faptul că ambasadorul Ungariei la București a folosit prilejul discuției telefonice pentru a clarifica faptul că elementele apărute în presă română privind o eventuală participare a Președintelui Ungariei, cu ocazia vizitei, la o ceremonie de premiere a doi cetățeni români de etnie maghiară nu corespund în niciun fel realității, partea română luând notă de aceste precizări.