Opinii după alegerile din Ungaria: Cu Viktor Orban renaşte CORTINA DE FIER
Editura Evenimentul si Capital

Opinii după alegerile din Ungaria: Cu Viktor Orban renaşte CORTINA DE FIER

Autor: | | 3 Comentarii | 1275 Vizualizari

În această Europă cu două viteze este uşor să fii suveranist cu banii şi fondurile comunitare ale altora. Ungaria care sărbătoreşte al patrulea mandat al lui Viktor Orban e aceeaşi care din 2015 a închis frontierele neadăpostind migranţi, deşi beneficiază de 34 de miliarde de euro din resursele europene. O sumă, de exemplu, mai mare cu jumătate decât primeşte Italia, ţară mult mai mare şi cu un teritoriu mult mai lovit de blocajul faţă de imigraţie al pactului de la Vişegrad, înfiinţat exact de premierul ungur.

"Ceva nu mai funcţionează cu adevărat dacă ne gândim că ungurii pot obţine de la UE, mai mult decât au nevoie, fără să se sinchisească de indatoririle de solidaritate şi găzduire. În acest cincinal, Europa de Est va avea la dispoziţie până în 2020 mai multe fonduri europene decât Europa de Vest iar naţionalismul predominant conduce cu gândul la reconsrtrucţia vechii Cortine de fier, cu diferenţa substanţială că Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia chiar se gândesc la revenirea socialismului real, dar stau bine ancoraţi la piaţa unică, adevăratul şi unicul lor noroc. Deocamdată nu permit intrarea dincolo de graniţele lor a imigranţilor, iar mâine-poimâine vor cere viză pe paşapoartele tuturor europenilor.

La ce va duce această Uniune?

Nu e uşor de ghicit. Dar poate că la sfârşit vom fi cu toţii mai liberi să încălcăm regulile, mai tentaţi s-o facem, chiar dacă participarea la UE ne-a făcut o ţară mai bună, conştienţi fiind că facem parte dintr-o poveste de succes pe care astăzi nimeni nu mai vrea s-o recunoască. În acest sens, nemaisperând la ajutorul puternicii Germanii, viitorul guvern italian, indiferent din cine va fi format, va lua în mâinile sale destinul Europei: ori smulge transfuziile ori trece la reanimare cu defibrilatorul?

În această situaţie, pulsul suveranist, care se vede cu ochiul liber şi în Italia, va trebiui transformat în reforme adevărate - fonduri comune, datorii comune, alegerea directă a preşedintelui de către Comisie, plan împotriva şomajului - mai înainte ca Orban şi tovarăşii săi de drum să demonstreze că Uniunea e doar o expresie geografică cu o monedă unică, ultimul simulacru de integrare" a scris Roberto Sommella- directorul portalului de ştiri Nuova Europa.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate