Ungaria și Polonia vor să blocheze bugetul UE

Varșovia și Budapesta continuă lupta împotriva condiționării alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

„Acum este un moment decisiv pentru ce se va întâmpla în Europa. Polonia se poate folosi de veto ca un instrument util menit a bloca proiectul politic conceput să îi limiteze suveranitatea”, a declarat luni, ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro.

Ungaria şi Polonia, două ţări aflate în conflict cu Comisia Europeană în ultimii ani din cauza unor reforme considerate a încălca standardele democratice, ar urma să se opună prin veto viitorului buget al UE din cauza propunerii de a condiţiona alocarea de fonduri comunitare de respectarea statului de drept, relatează Reuters.

„Sunt convins că, la fel ca premierul Viktor Orban, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki se va folosi de acest drept”, a spus Zbigniew Ziobro.

Potrivit  portfolio.hu (Ungaria) Budapesta intenţionează să îşi exprime luni un veto politic în legătură cu bugetul UE pentru 2021-2027 din cauza propunerii de a condiţiona alocarea de fonduri ale blocului comunitar de respectarea stastului de drept, scrie Agerpres.

Potrivit sursei maghiare, preşedinţia germană a Uniunii Europene le va cere, luni, statelor membre să îşi exprima poziţia politică asupra propunerii de condiţionare a fondurilor, iar guvernul ungar se va opune prin veto atât bugetului Uniunii, cânt şi fondului pentru recuperarea post-pandemia Covid-19.

Premierul maghiar Viktor Orban și  guvernul naţionalist de la Budapesta se află de mai mulți ani în dispută cu Bruxelles care acuză încălcări a standardelor democratice, ceea ce a marginalizat Ungaria, alături de Polonia aliată, în blocul comunitar.

Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la începutul lunii noiembrie la un acord cu privire la condiţionarea fondurilor UE de respectarea standardelor democratice prevăzute în tratatul fondator al Uniunii Europene,  cum ar fi libertatea instanţelor, libertatea media şi libertatea educaţiei, toate fiind supuse atacurilor de către Orban în ultimii ani.

Formaţiunea lui Viktor Orban, Fidesz, a fost suspendată din Partidul Popular European (PPE), familia sa politică europeană de dreapta, iar Parlamentul European a început o procedură pentru suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în blocul comunitar ca răspuns la încălcările regulilor democratice, reaminteşte Reuters.

Viktor Orban a respins acuzaţiile, spunând că Bruxellesul foloseşte dublu standard, pentru că ar permite altor ţări sa facă lucruri pentru care Ungaria este sancţionată.