Ungaria și originile discursului anti-european. De ce a trecut Viktor Orban la un discurs anti UE?
Ungaria și originile discursului anti-european. De ce a trecut Viktor Orban la un discurs anti UE din 2012?
Din 2012, incluisv premierul ungar Viktor Orban a început să adopte un discurs antieuropean, punând accentul pe eficienţa Grupului de la Visegrad, creat încă din Evul Mediu, din care azi fac parte Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia.
Ungaria, insuficient pregătită pentru democrație?
Szabolcs Kerek-Barczy, preşedintele Institutului de analiză Szabadsag es Reform (Reformă şi Libertate), "Trebuie să începem să-l luăm în serios pe Orban şi să-l vedem aşa cum este: el apreciază că Uniunea Europeană se va prăbuşi şi că şansele Ungariei se găsesc în Est, urmând un model asemănator Chinei sau autocraţiilor din Asia Centrală". Voktor Orban a amintit în repetate rânduri faptul că “maghiarii sunt pe jumătate asiatici, nefiind pregătiţi pentru democraţie în mod suficient”. Idealul său politic în concepţia unui analist maghiar Peter Kreko este : “o elită economică, o direcţie politică foarte puternică, o economie care favorizează industria în detrimentul serviciilor”.
Viktor Orban a adoptat acest stil al declaraţiilor pentru a încerca să atraă electoratul care se îndreaptă tradiţional spre extrema-dreaptă reprezentată de formaţiunea Jobbik.
Ungaria și tentația politicii pro-ruse
Fidesz - Alianta Civică Ungară - care domină autoritar politica la Budapesta, a dat fiori institutților europene, de-a lungul timpului. Fidesz-ul premierului Viktor Orban se remarcă drept un partid conservator moderat eurosceptic, nesfiindu-se să atace independența unor instituții naționale precum Banca Națională a Ungariei sau Curtea Constituțională, amenințând astfel sistemul de checks and ballances. Jucînd rolul independentului în familia politica, Viktor Orban a trimis acasî misiunea FMI si a Comisiei Europene, preferend, în schimb, să facă o întelegere cu Vladimir Putin pentru un imprumut de 14 miliarde de dolari de la Moscova, pentru constructia a două reactoare nucleare la Paks.
Tentația Jobbik
Jobbik - Mișcarea pentru o Ungarie mai Bună - reprezinta extrema dreaptă în Ungaria. Partidul condus de Vona Gabor a deținut anterior 43 de mandate din totalul de 386 în Legislativul de la Budapesta. La alegerile din 2009, Jobbik a câștigat 3 mandate de europarlamentari din totalul de 22 ale Ungariei, cu un scor de 17,7%, clasându-se pe locul al treilea în urma scrutiului european, după conservtori sț socialiști. In Parlamentul European, Jobbik este membru al Aliantei Europene a Mișcărilor Naționaliste.