Ungaria sfidează Uniunea Europeană. Întâlnire de gradul zero între ministrul de Externe ungar și Serghei Lavrov

Péter Szijjártó / sursa foto. Rador

În timp ce statele blocului comunitar european încearcă să găsească o alternativă la gazul rusesc, Ungaria este decisă să-și suplimenteze livrările cu gaz din Rusia. Mai mult, vizita ministrului ungar de externe la Moscova vine la doar o zi după ce UE a cerut țărilor membre să-şi micșoreze consumul de gaze cu 15%.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, se află într-o vizită la Moscova, unde discută cu mai mulți înalți oficiali ruși despre suplimentarea livrărilor de gaze rusești.

Oficialul maghiar se va întâlni cu vicepremierul pentru energie Aleksandr Novak, cu vicepremierul industriei şi al comerţului Denis Manturov, precum şi cu omologul său rus Serghei Lavrov, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, Mate Paczolay.

Viktor Orban l-a însărcinat pe Szijjaarto să discute despre cumpărarea a 700 de milioane de metri cubi de gaze din Rusia, pe lângă volumele care sunt trecute în contractele semnate.

Putin a amenințat că va întrerupe, din nou, livrările rusești spre Uniunea Europeană  prin Nord Stream 1

Chiar dacă s-au reluat livrările de gaz prin gazoductul Nord Stream 1 după o întrerupere de zece zile, statele din UE sunt îngrijorate de o posibilă sistare în viitor.

Potrivit unui purtător de cuvânt al companiei OMV, Gazprom și-a luat angajamentul de a livra jumătate din volumele de gaze prevăzute. Oprirea pentru 10 zile a livrării gazelor a creat panică în UE, guvernele statelor membre temându-se de o posibilă prelungire a perioadei de mentenanță anuală, ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse, scrie G4media.

Vladimir Putin a acuzat Canada pentru oprirea livrărilor de gaze către compania Gazprom deoarece ar fi întârziat, în mod deliberat, să restituie o turbină nemțească pentru gazoductul Nord Stream 1.

„Un dispozitiv trebuia să fie reparat. El nu a fost reţinut de Canada din cauza sancţiunilor sale împotriva Gazprom, chiar atunci când (reparaţiile au fost făcute) într-o uzină Siemens. Vă voi spune pentru ce Canada a făcut asta. Este pentru că ea însăşi produce petrol şi gaz şi intenţionează să intre pe piaţa europeană”, a declarat liderul de la Kremlin.

Canada a restituit, în cele din urmă, turbina ce a fost trimisă la reparație la o uzină germană. Inițial s-a ezitat trimiterea turbinei din cauza sancțiunilor care vizează Moscova pentru războiul cu Ucraina.

Rusia și-a redus considerabil livrările de gaz spre Europa, motiv pentru care Uniunea Europeană a acuzat Moscova că utilizează gazul „ca armă.”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în urmă cu ceva timp că statele membre UE trebuie să se pregătească pentru o sistare completă a livrării de gaze din Rusia.