UNGARIA promite că va ALUNGA din țară ONG-urile finanțate de Soros. A început prin a le lua la puricat FINANAȚELE

UNGARIA promite că va ALUNGA din țară ONG-urile finanțate de Soros. A început prin a le lua la puricat FINANAȚELE

Ministrul ungar Janos Lazar a anunțat, săptămâna trecută, că Guvernul de la Budapesta vrea să înceapă auditul unor organizații străine, printre care se află și rețeaua de ONG-uri și fundații a lui George Soros.

Soros, născut în Ungaria, în 1930, este un finanțator miliardar american și activist politic, cunoscut pentru susținerea pentru Partidul Democrat, președintele Barack Obama și familia Clinton. El a investit sute de milioane de dolari în programe sociale, pentru drepturile omului și antic-orupție în statele foste comuniste, inclusiv în Ungaria, unde are sediul central Fundația pentru o Societate Deschisă.

„Fiecare maghiar are dreptul de a ști cin vrea să-l influențeze din afara țării”, a spus Lazar, conform Bloomberg. Agenda Parlamentului ungar pentru 2017 arată că parlamentarii vor dezbate un proiect de lege care va permite autorităților să auditeze ONG-urile străine.

În mod ironic, Viktor Orban, liderul partidului naționalist, conservator, Fidesz, premier cu două mandate, a primit o bursă, în 1989, din partea Fundației pentru o Societate Deschisă, pentru cercetare politică la Colegiul Pembroke, Oxford, din Anglia. El a vorbit, recent, într-un interviu pentru Budapest Times, despre viziunea sa despre Soros. „Sunt oameni care visează la o lume fără granițe: acesta este exact conceptul pe care George Soros și organizațiile sale din societatea civilă vor să-l popularizeze”, a spus Orban, adăugând că această viziune este, în cel mai bun caz, bine intenționată, dar naivă, și în cel mai rău caz, parte a unui plan de distrugere a civilizațiilor tradiționale, a unor moduri de viață, culturi și națiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Israel, legiuitorii au adoptat un proiect, în 2016, prin care cer ONG-urilor cu finanțare străină să-și deazvăluie donatorii din străinătate, dacă sumele sunt mai mari de jumătate din finanțarea lor. Polonia vrea, de asemenea, ca operațiunile ONG-urilor să fie mai transparente, în special din cauza legăturilor cu partidele politice. Chiar și în SUA este interzisă finanțarea străină partidelor politice. Cu toate acestea, guvernele străine pot folosi ONG-uri pentru astfel de plăți, ocolind astfel legea, cum s-a întâmplat în cazul Fundației Clinton.

Implicarea lui Soros în politica americană se referă la finanțarea unor organizații afiliate Bisericii Catolice: Catholics for Choice, Catholics in Alliance for the Common Good, și Catholics United. În urmă cu câteva luni, un document publicat de WikiLeaks arăta că OSF a încercat să convingă oficiali ai Bisericii catolice să avanseze idei de stânga. În timpul vizitei Papei Francisc în 2015, în SUA, Soros a cheltuit mai mult de 500.000 de dolari pentru a promova controlul populației, avortul, eutanasia și căsătoria între persoanele de același sex.

Financial Times amintește că Viktor Orban a avut o bursă sponsorizată de miliardarul George Soros pentru a studia la Oxford și că, mai târziu, când partidul Fidesz a avut nevoie de printarea unor postere și fluturași, la începutul anilor 1990, Soros a adus imprimantele. Acum, însă, Orban consideră că cel care i-a fost cândva binefăcător este acum „o putere din umbră” sinistră, acuzându-l că a pus la cale afluxul de imigranți din Europa și că avertizând că ONG-urile sale vor fi alungate din Europa.

Szilard Nemeth, un oficial important al Fidesz, a explicat că grupurile de apărare a drepturilor omului susținute de Fidesz vor fi alungate din Ungaria, pentru că Ungaria este „prima democrație iliberală”, după cum a proclamat Orban însuși.

Soros a scris în decembrie că după învestirea lui Trump, SUA nu vor mai putea proteja și promova democrația înrestul lumii, iar Nemeth a declarat că „schimbările internaționale” sunt o oportunitate pentru a alunga ONG-urile care servesc unor interese străine.

Nemeth a propus, anul trecut, ca ONG-urile să fie plasate suib supraveghere ca amenințare la adresa securității naționale. Agenda legislativă a Guvernului include un angajament de a introduce reglementări referitoare la societatea civilă. Chris Stone, președinta OSF, a declarat că atacurile asupra ONG-urilor reflectă „o nerăbdare legată de comportamentul democratic obișnuit”, iar rganizația sa nu are planuri să părăsească Ungaria.