Ungaria nu renunță la minerit, spune ministrul Energiei
- Iuliu Vlădescu
- 4 septembrie 2023, 15:14
Ungaria nu renunță la minerit, spune ministrul Energiei Attila Steiner, iar acesta va avea o importanță majoră și în viitor. Pregătirile pentru următorul sezon de iarnă au început deja.
„Deşi suntem în mijlocul unei tranziţii energetice, iar sursele regenerabile de energie sunt în expansiune, resursele de materii prime ale țării trebuie extrase și utilizate, astfel că mineritul autohton va avea o importanţă majoră şi în viitor”, a declarat secretarul de stat pentru politică energetică şi climatică în Ministerul ungar al Energiei, Attila Steiner. Declarația a fost făcută la sărbătoarea centrală națională a celei de-a 73-a ediţii a Zilei Minerului, care a avut loc joi, la Kardoskút, judeţul Békés.
Ungaria nu renunță la minerit
Secretarul de stat a mulțumit comunității miniere pentru faptul că anul trecut, în timpul crizei energetice, nu au fost probleme de aprovizionare în Ungaria. Pentru sezonul următor de iarnă au început pregătirile, rezervoarele de gaze naturale fiind deja la nivelul de încărcare de 90 la sută din capacitate, scrie Magyar Hirlap.
Factura de energie a țării a crescut de la 4 la 17 miliarde de forinți, în timp ce trebuie găsit un echilibru în triunghiul obiectivelor politicii climatice, securitatea aprovizionării și accesibilitatea. De aceea este important să existe o infrastructură care să funcționeze bine - rezervoare de gaze naturale, centrale electrice - în Ungaria și se dorește ca materiile prime disponibile în țară să fie utilizate aici cât mai eficient posibil, a subliniat secretarul de stat, care a adăugat:
În timp ce capacitatea de energie regenerabilă a țării a crescut la 5.100 de megawați, trei noi centrale electrice pe gaz sunt de așteptat să înceapă producția în 2027, astfel că, chiar și cu alte rate de consum intern, gazele naturale vor fi în continuare necesare, respectiv, menținerea nivelul producției interne sau chiar creșterea acestuia. De asemenea, în prezent au loc dezbateri cu privire la problema noilor concesiuni.
Potențialul geotermal al Ungariei
Potrivit secretarului de stat, potenţialul geotermal este de asemenea important, mai ales în domeniul termoficării, iar intenţia este reducerea expunerii externe, care în prezent este în jur de 70 la sută, la 40-50 la sută până la sfârşitul deceniului, în acet sens fiind modificate mai multe legi.
Pe lângă producția de biomasă, trebuie să fie mai bine folosită și hidroenergia, fiind investigată și posibilitatea instalării unei centrale cu acumulare prin pompare. Prelungirea duratei de funcționare a Centralei nucleare Paks 1 a început, iar depozitarea elementelor de încălzire uzate va avea și implicații miniere, a subliniat Attila Steiner.
În opinia secretarului de stat, exemplul locației ceremoniei, Kardoskút, arată clar necesitatea eternă a mineritului: inițial, la sfârșitul anilor 1950, aici avea loc producția de țiței și gaze, apoi au trecut la stocarea gazelor, iar acum stochează hidrogen.
Mineritul, îngropat de mai multe ori
Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Economice a spus în discursul său că "mineritul a fost îngropat de multe ori în Ungaria, dar cei care se îndoiesc nu vor avea dreptate nici în viitor".
János Fónagy a menționat bogăția de lignit de aproximativ 4 miliarde de tone din Mátraalja și Bükkalja, care "se află pe teritoriul țării, este accesibilă, poate fi extrasă și poate fi folosită nu numai în scopuri energetice".
Și industria auto are nevoie de minerit
Azi, chiar şi industria auto este definită și de accesul la litiu. Secretarul de stat, care a lucrat cândva ca specialist în metalurgie, și-a exprimat bucuria că profesia nu îmbătrânește şi pregătirea profesională continuă.
Gábor Riz, comisar ministerial responsabil cu creșterea producției de lignit în Ungaria și cu securitatea aprovizionării cu energie electrică și energie termică rezidențială, a subliniat la acest eveniment că este sarcina sa principală ca utilizarea cărbunelui ca material - cu emisii scăzute - să facă parte din nou în gândirea publică.
În opinia sa, în țară există suficientă bogăție cu lignit de aproximativ 200 de ani, "a-l lăsa acolo este un păcat, a nu-l folosi este o greșeală". Guvernul şi-a dat seama de acest lucru, motiv pentru care a fost demarat programul de lignit și au fost mărite orele de funcționare ale Centralei Electrice de la Mátra, a menţionat Gábor Riz.
Cine se va ocupa de minerit
Directorul executiv al Grupului ungar de petrol și gaze MOL, György Barcsa, a anunțat că extracția de probă a litiului va fi începută anul viitor la Pusztaföldvár, în condiţiile în care există puțuri din ţară în care concentraţia este de aşa natură încât poate ar trebui încercată aplicarea tehnologiei de separare a apelor adânci.
Nu va exista posibilitate pentru exploatarea minieră de suprafaţă, această tehnică pare a fi fezabilă doar în Europa, a menționat György Barcsa, care s-a referit şi la continuarea programului geotermal, astfel crede că viitorul mineritului de hidrocarburi poate fi determinat de zeci de ani, în care Ungaria poate juca un rol industrial de frunte, pe lângă politica de sprijin a UE.
Ádám Homonnay, președinte al Asociației Miniere din Ungaria, a amintit că Kardoskút și împrejurimile sale au jucat un rol important în mineritul ungar din 1957, până acum, în regiune fiind produse aproximativ 3 milioane de tone de țiței și peste 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale. În plus, în regiune există fabrici miniere importante, cum ar fi, de exemplu, la Battonya și Gyomaendrőd.
Poziția sindicatelor din minerit
La Pusztaszőlős, pe lângă extracția efectuată de MOL, Companie comercială de stocare a gazelor naturale din Ungaria (Magyar Földgáztárólő Zrt., MFGT), operează unul din cele cinci depozite de gaze din Ungaria, iar în ultimele luni datorită câmpului de gaze naturale din zona Nyékpuszta, situat în comitatul Békés, regiunea a devenit un loc prioritar din punct de vedere al aprovizionării cu energie a ţării, a precizat Ádám Homonnay.
Preşedintele Sindicatului Muncitorilor din Mine, Energie şi Industrie, Ferenc Rabi, a subliniat că în industria energetică au loc schimbări importante, anul trecut consumul de cărbune a doborât toate recordurile la nivel mondial, în timp ce producția în Statele Unite a scăzut cu 16 la sută, iar în Europa cu 24 la sută.
"Panourile solare şi maşinile electrice au nevoie de minerale, iar prețul litiului a crescut cu 238% și cel al cobaltului cu 135%, şi, potrivit estimărilor, cererea va creşte de douăzeci de ori până în 2050, a spus Ferenc Rabi. În opinia sa, extracția necesită investiții și un mediu juridic predictibil.
În cadrul ceremoniei au fost decernate premii ministeriale și sindicale, precum și titlul de "Miner Excelent".
(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR)