Ungaria face opinie separată și primește mai mult gaz rusesc

Viktor Orban este un apropiat al lui Vladimir Putin. Sursa foto: Kremlin

În vreme ce Uniunea Europeană încearcă să se elibereze cât mai repede posibil de gazul rusesc, asigurând totodată securitatea aprovizionării sale energetice, Ungaria, membră a acestei comunități, alege calea opusă. Sâmbătă, Budapsta a anunțat că va primi gaz rusesc mai mult decât cantitățile prevăzute inițial în contractul încheiat cu gigantul Gazprom...

În contra curentului voinței celor 27, care încearcă să scape cât mai repede de gazul rusesc, Ungariei, totuși membră a Uniunii Europene, i se livrează mai mult decât era programat. Sâmbătă, Budapesta a anunțat că Rusia a început să-i livreze mai mult decât era pevăzut în precedentele acorduri comerciale, după o vizită a ministrului său al afacerilor externe la Moscova, în iulie. 

Ministrul ungar al afacerilor externe a explicat că negocierile comerciale cu Moscova „au permis să se ajungă la un acord” având drept rezultat faptul că gigantul rus Gazprom a început să livreze vineri „volume suplimentare celor menționate în contract”. 

2,6 milioane de metri cubi suplimentari în fiecare zi

Este datoria guvernului ungar să asigure o aprovizionare sigură cu gaz pentru țară și noi suntem la înălțime”, a scris pe Facebook un înalt funcționar al ministerului, Ramas Menczer. Până la sfârșutul lui august, un volum suplimentar zilnic de 2,6 milioane de metri cubi pe zi va sosi din Sud, via gazoductul Turkstream, a precizat el, adăugând că se desfășoaă negocieri privind livrările din septembrie. 

Peter Szijjarto, ministrul ungar al afacerilor externe, a făcut o vizită inopinată la Moscova în iulie pentru a discuta despre achiziția a 70 de milioane de metri cubi suplimentari de gaz care s-ar adăuga la cele 4,5 miliarde livrate în fiecare an Budapestei înainte de invazia rusă în Ucraina. 

Acest anunț al Ungariei vine când un text al Uniunii Europene, intrat în vigoare pe 5 august, prevede ca fiecare stat membru să facă „tot posibilul” pentru a reduce între august 2022 și martie 2023 consumul de gaz cu cel puțin 15% față de media ultimilor cinci ani pe aceeași perioadă. 

Fisură față de restul Uniunii Europene

Planul de reducere a cererii urmărește să favorizeze constituirea de stocuri de gaz la apropierea unei ierni care se anunță extrem de tensionată pe plan eneregetic, europenii pregătindu-se pentru o posibilă întrerupere totală a livrărilor de gaz rusesc. 

Războiul din Ucraina provoacă, într-adevăr, vii tensiuni energetice între occidentali și Moscova, care folosește gazul ca pe o armă geopolitică și face livrările sale de gaz natural mai slabe și mai aleatorii atunci când ele nu sunt complet întrerupte, ca spre Polonia, Belarus sau Letonia. 

Anumite țări din blocul european au totuși reticențe să urmeze strict acest plan de reducere voluntară a cererii, deocamdată neobligatorie. Ungaria, ultradependentă de hidrocarburile rusești (80% din importurile sale de gaz vin din Rusia), a cerut derogări, notează latribune.fr.

(Traducere Rador)