Evenimentul Zilei > International > UE și SUA se tem de o catastrofă nucleară. Chiar și Ungaria a cerut Rusiei să-și retragă forțele de la centrala nucleară din Zaporojia
UE și SUA se tem de o catastrofă nucleară. Chiar și Ungaria a cerut Rusiei să-și retragă forțele de la centrala nucleară din Zaporojia

UE și SUA se tem de o catastrofă nucleară. Chiar și Ungaria a cerut Rusiei să-și retragă forțele de la centrala nucleară din Zaporojia

Ungaria a semnat, de asemenea, acea Declarație în care statele membre UE au cerut Rusiei să-și retragă neîntârziat forțele militare și toate celelalte persoane neautorizate din centrala nucleară de la Zaporojia şi din împrejurimile sale, chiar şi de pe întregul teritoriu al Ucrainei, a informat Portfolio.hu, citat de ziarul ungar "Népszava".

Din textul de limbă maghiară al Declaraţiei, datată pe 12 august şi publicată pe site-ul Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) rezultă, printre altele, că „războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, țară suverană, încalcă grav dreptul internațional, inclusiv Carta ONU.

Potrivit acesteia, prezenţa forţelor militare ruseşti la centrala nucleară de la Zaporojia împiedică operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi îndeplinească obligaţiile privind asigurarea securităţii nucleare şi protecţia împotriva radiaţiilor, în conformitate cu convenţiile internaţionale şi cu perevederile de securitate ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), şi împiedică AIEA să-și îndeplinească mandatul de asigurare.

Amplasarea personalului militar rus și a armelor în acest obiectiv nuclear este inadmisibil şi tocmai din acest motiv ţările semnatare îndeamnă Rusia „să-și retragă neîntârziat forțele militare și toate celelalte persoane neautorizate de la centrala nucleară din Zaporojia, din împrejurimile sale și din toată Ucraina, pentru ca operatorul și autoritățile ucrainene să își poată îndeplini din nou obligațiile suverane în cadrul granițelor recunoscute internațional ale Ucrainei şi pentru ca personalul de exploatare legitim să își îndeplinească sarcinile fără implicare externă, amenințări sau condiții de muncă inacceptabil de dure”.  

„Comunitatea internaţională va trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa”

Ţările semnatare condamnă, de asemenea, faptul că Rusia vrea să îşi justifice acţiunile sale ilegale în Ucraina prin dezinformări. „Comunitatea internaţională va trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa, iar Rusia trebuie să îşi asume întreaga responsabilitate pentru acţiunile sale ilegale săvârşite în Ucraina”, se mai arată în încheierea Declaraţiei.  

Aşa cum ziarul „Népszava” a relatat de multe ori anterior, obiectivul nuclear este folosit de facto de ocupanţi ca bază militară. Ei aici depozitează echipamentele militare, şi tot de aici efectuează mai multe atacuri, sperând că ucrainenii nu îndăznesc să riposteze. Rusia neagă tot, însă mai mulţi angajaţi ai centralei au confirmat informaţiile privind prezenta unităţilor sale. 

Declaraţia a fost publicată în numele multor ţări, şi anume: Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Muntenegru, Olanda, Noua Zeelanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Coreea, Republica Moldova, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, precum şi Uniunea Europeană, notează nepszava.hu. 

(Traducerea Rador)