Evenimentul Zilei > International > Arabia Saudită a investit peste 500 de milioane de dolari în companiile rusești
Arabia Saudită a investit peste 500 de milioane de dolari în companiile rusești

Arabia Saudită a investit peste 500 de milioane de dolari în companiile rusești

Compania de acțiuni din Arabia Saudită a investit peste 500 de milioane de dolari în companii de energie rusești în perioada în care a început războiul din Ucraina, arată o înregistrare a bursei.

Investiții în companiile rusești

Kingdom Holding, una dintre cele mai mari companii din Arabia Saudită, este deținută, în cea mai mare parte, de prințul Alwaleed bin Talal. Fondul de avere suveran al Arabiei Saudite deține aproximativ 17% din compania de investiții.

Kingdom Holding a postat detalii despre tranzacțiile către companiile rusești de energie Gazprom, Rosneft și Lukoil pe Twitter. Tweet-urile arată cum compania a investit 1,37 miliarde de riyali saudiți sau 365 de milioane de dolari, în Gazprom și 196 de milioane de riyali în Rosneft în februarie 2022. Alte date specifice nu au fost oferite. Kingdom Holding a investit 410 milioane de riyali în Lukoil din februarie până în martie 2022.

Alte companii în care Kingdom Holding a investit în acest an sunt giganții tehnologici chinezi Alibaba și Tencent, precum și gigantul minier australian BHP, potrivit documentului încărcat pe Twitter. Investițiile făcute din 2020 până în 2022 se ridică la peste 12,8 miliarde de riyali.

Gigantul petrolier din Arabia Saudită este liderul OPEC și al aliaților săi, care include Rusia. În iunie, ministrul Energiei Regatului, Abdulaziz Bin Salman, a declarat că relațiile cu Rusia sunt „la fel de bune ca vremea în Riyadh”, potrivit Business Insider.