Viktor Orban a anunțat că guvernul din Ungaria se pregătește să dețină președinția pentru a doua oară, ceea ce este fără precedent în Europa, și să facă față tuturor provocărilor.
Premierul Viktor Orban și membri ai cabinetului său au participat miercuri la o reuniune de pregătire a miniștrilor pentru președinția formațiunilor în cadrul președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a anului 2024.
Guvernul din Ungaria este pregătit să să dețină președinția pentru a doua oară și să facă față tututor provocărilor din Europa. „Suntem pregătiți să abordăm provocările cu care se confruntă Europa într-un mod coordonat și eficient”, a spus Orbán. Premierul a mulțumit oficialilor din cadrul Secretariatului General al Consiliului, directorului general pentru politică generală și instituțională, Didier Seeuws, și directorului general pentru comunicare și informare, Agnieszka Bartol.
El a reamintit că Ungaria a deținut prima sa președinție a UE în perioada ianuarie-iunie 2011. „Am început să lucrăm. Nu există lipsă de experiență și de pregătire. Guvernul Ungariei se pregătește pentru cea de-a doua președinție a UE, ceea ce este aproape fără precedent în Europa”, a scris Orbán pe Facebook.
Orban vrea să schimbe ordinea politică în Europa
De curând, Peter Buda, profesor la o universitate din Budapesta și fost ofițer de informații, a declarat că miza premierului Viktor Orban este schimbarea granițelor și obținerea de noi teritorii pentru Ungaria. El consideră că acesta este și motivul pentru care Ungaria susține Rusia.
„Cred că în spatele acestui lucru a stat în esență o politică externă și un calcul strategic foarte greșit din partea conducerii politice maghiare, al cărui aspect foarte important a fost că ne bazăm pe succesul ambițiilor imperiului rus, și legăm o alianță ideologică cu așa numita internațională neagră reprezentată de Putin, prin care întărim în Europa tabăra puterilor politice care apare ca apărător al valorile conservatoare, tradiționale, și așteptăm, ca aceste puteri să se unească, și practic să constituie o nou structură geopolitică, cel puțin în Europa. Deci, SUA sunt împinse în afara Europei, din arhitectura de securitate europeană, și în mai multe cazuri granițele Europei se vor redesena, și din aceasta, noi, ca stat, vom ieși în avantaj”.
Întrebat dacă asta înseamnă că Viktor Orban speră ca Ungaria Mare să fie restaurată, Peter Buda a spus: „nu știu dacă toată Ungaria Mare, dar într-un anumit context, țara poate primi chiar compensații teritoriale”.