Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc nu a fost înscris pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO spre supărarea UDMR.
Preşedintele UDMR consideră această decizie ca fiind revoltătoare. Hunor Kelemen a iniţiat înscrierea Pelerinajului de la Şumuleu Ciuc pe lista UNESCO în urmă cu patru ani, în calitate de ministru al culturii. Potrivit preşedintelui UDMR, după ce partidul său a părăsit Guvernul Ponta, nimeni nu a mai susţinut această iniţiativă în Guvernul de la Bucureşti.
Peste 100.000 de persoane au participat anul acesta pe muntele Șumuleu Ciuc, de la marginea municipiului Miercurea Ciuc, la tradiționalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est.
Arhiepiscopul Jakubinyi György a spus că această mare procesiune are o tradiție de peste patru secole și reprezintă un act religios prin care este venerată Fecioara Maria.
'În fiecare an susținem și accentuăm că este un act religios de vot național, din 1567, prin care venerăm pe Preacurata Fecioară Maria, îi mulțumim că strămoșii noștri au putut să rămână catolici și, totodată, cerem ajutorul ei, intercesiunea pe lângă fiul său, om adevărat și Dumnezeu adevărat, Isus Hristos', a afirmat arhiepiscopul Jakubinyi György.
Motto-ul din acest an al pelerinajului, care s-a ținut pentru a 449-a oară, a fost 'Fii binecuvântată, Fecioară Preasfântă, Doamna Milostivirii!', întrucât, potrivit organizatorilor, 'Sanctitatea sa, papa Francisc, le-a propus în mod expres tuturor diacezelor să deschidă poarta sacră a milostivirii'. De altfel, preoții i-au îndemnat pe cei prezenți să fie buni și milostivi și să-și ajute semenii, atunci când se întorc la casele lor.
La pelerinajul de Rusaliile Catolice a participat, la fel ca în ultimii ani, și președintele Ungariei Ader Janos, alături de soția sa, Herczegh Anita, precum și vicepremierul țării vecine, Semjen Zsolt, toți trei fiind prezenți în vizită privată în țara noastră.
Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc are în centru statuia Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană, care anul trecut a împlinit 500 de ani și care este considerată făcătoare de minuni. Atât preoții cât și credincioșii cred că cel mai mare miracol este evenimentul care stă la originea acestui pelerinaj.
În anul în 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioșilor romano catolici din scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Casin. Aceștia s-au împotrivit și, adunați la Șumuleu sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata mult mai numeroasă a principelui. În tot acest timp, cei rămași la biserică — bătrânii, femeile și copii — s-au rugat la statuia Fecioarei Maria să îi ajute pentru a-și apăra credința. Secuii au reușit să respingă atacul și, împodobindu-și steagurile cu crengi de mesteacăn, s-au întors la Șumuleu și împreună cu ceilalți s-au rugat Domnului și Sfintei Fecioare, în semn de mulțumire pentru obținerea victoriei.
În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor catolicii vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Șumuleu Ciuc, purtând crengi verzi în mâini și se roagă la statuia făcătoare de minuni.
Pentru că evenimentul capătă, cu fiecare an, o amploare tot mai mare, autoritățile locale și reprezentanții Ordinului Franciscanilor începuseră demersurile pentru includerea pelerinajului de la Șumuleu Ciuc pe lista Patrimoniului Imaterial UNESCO.