Conform Agerpres, observaţia lui Tătaru se bazează pe numărul mare de îmbolnăviri în rândul cadrelor medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Mavromati.

La finalul unei vizite efectuate la Botoşani, ministrul Sănătăţii a precizat că focarul de la SJU poate fi controlat prin refacerea mentalităţii şi creşterea încrederii în rândul personalului medical.

„Am venit să reevaluez Spitalul Judeţean Botoşani, având în vedere că atunci când am fost prima dată era atâta siguranţă încât am văzut unde s-a ajuns.

Avem un management nou, avem un director la DSP nou, avem 225 de pacienţi, 125 sunt cadre medicale în acest moment în spital.

Rămâne ca refacerea circuitelor, refacerea mentalităţii, ca să zic aşa, precum şi a încrederii personalului medical să facă ca acest focar care devenise Botoşaniul să îl putem controla şi în acelaşi timp să vedem că tot ceea ce înseamnă partea de Nord şi Nord-Est – de aici plec la Suceava – îşi revine”.
Sursa citată aminteşte că Tătaru a vizitat SJU Mavromati Botoşani şi a avut la sediul Instituţiei Prefectului o întrevedere cu autorităţile judeţene şi cu reprezentanţii sistemului de sănătate publică.

Vizita survine la câteva zile după emiterea unor ordine privind suspendarea din funcţie a managerului SJU şi a directorului de la Direcţia de Sănătate Publică.

La nivel global, numărul persoanelor vindecate după ce s-au infectat cu coronavirusul din China a depășit un milion, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins.

La nivel global s-a ajuns la 3.220.346 de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, iar umărul deceselor a urcat la 228.236.

Astfel, dintre cele 1.228.592 de cazuri închise, 81% dintre bolnavii de COVID-19 s-au vindecat și 19% au murit.

Cea mai afectată ţară, Statele Unite, a raporat un număr de infectați cu coronavirus ce depășeşte un milion (1.064.572). Cel al deceselor a trecut de 60.000.

Marea Britanie a depășit deja Spania la numărul de morți – 26.097 față de 24.275 – și e foarte aproape de bilanțul negru al Italiei – 27.682.

Țara noastră se află pe poziția a 34 în lume, cu cele 12.240 de cazuri. După numărul total al morților (695) România este pe locul 24, dar pe poziția a 35-a ca număr de decese/milion de locuitori.

La numărul de teste, țara noastră este pe locul 68, dar peste țări precum Franța, Grecia, Polonia, Ungaria sau chiar Japonia.