„Unde de șoc” în toată țara: E la doar un pas să devină lege. Pedeapsă cu închisoarea pentru bullying

„Unde de șoc” în toată țara: E la doar un pas să devină lege. Pedeapsă cu  închisoarea pentru bullyingSursă: Pixabay

„Societatea are nevoie de un semnal de alarmă cu privire la gravitatea situației în care se află copiii care își atacă colegii”, au semnalat parlamentarii care au aprobat, recent, în prima cameră, un nou proiect legislativ ce propune ca bullying-ul din școli, hărțuirea sau agresiunile fizice să devină infracțiuni penale, pasibile de până la trei ani de închisoare.

„Nu vom accepta niciodată ca viețile copiilor noștri să fie distruse”, a declarat ministrul Educației francez, Jean-Michel Blanquer, unul dintre cei mai vocali susținători ai inițiativei legislative amintite. Se estimează că unul din 10 copii francezi a fost afectat de hărțuire, iar rețelele de socializare sporesc potențialul de batjocură și umilire publică.

Agresorii de orice tip din școlile franceze riscă să ajungă după gratii

Blanquer a precizat că proiectul de lege prin care se impune pedeapsa cu închisoare pentru agresorii din școli, precum și o amendă maximă de 150.000 de euro în cazurile grave este „o modalitate de a impune valorile republicii”.

Proiectul legislativ a fost aprobat, miercuri, 1 decembrie, de prima cameră a Parlamentului, urmând să primească și votul Senatului. Presa franceză notează că inițiativa ar putea deveni lege în luna februarie, Franța aplicând astfel unele dintre cele mai dure sancțiuni pentru hărțuire.

„Nu este vorba despre trimiterea copiilor la închisoare”

Erwan Balanant, deputatul din Bretania din partea partidului centrist MoDem (Mișcarea Democratică), care a elaborat proiectul de lege, a declarat că pedepsele drastice reprezintă o modalitate de „a se angaja cu întreaga societate”. El a spus că prevederile legislative au lansat un mesaj puternic către societate și o „undă de șoc” printre cetățeni, ceea ce era de așteptat, de altfel. Acest fapt ar putea crește nivelul de conștientizare a efectelor devastatoare ale bullying-ului, a mai precizat deputatul francez, susținând că legea va contribui la educarea oamenilor în ceea ce privește prevenirea hărțuirii.

„Nu este vorba despre trimiterea copiilor la închisoare”, a subliniat Balanant. „Există un sistem de justiție pentru minori care ia în considerare vârsta și puterea de discernământ a acuzatului”, a mai spus parlamentarul, precizând, însă, că legile penale pot stabili „sistemul de valori al unei societăți”.

10 ani de închisoare dacă victima prezintă tentative de suicid

Noua infracțiune de „hărțuire școlară” se aplică copiilor și adulților din școli și universități, inclusiv studenților, precum și personalului angajat, cum ar fi echipele de serviciu de la cantină și supraveghetori. Aceasta ar fi pasibilă de o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare și de o amendă de până la 45.000 de euro. În cazul în care o victimă a hărțuirii se sinucide sau a prezentat cel puțin o tentativă, pedeapsa maximă ar putea crește la 10 ani de închisoare și o sancțiune financiară de 150.000 de euro.

În realitate, este puțin probabil ca această lege să ducă la o avalanșă de copii condamnați, scrie presa internațională. Pe de altă parte, mai multe cazuri de hărțuire care s-au sfârșit tragic au reprezentat subiectul de primă pagină a ziarelor din Franța în acest an, inclusiv sinuciderea unei fete de 14 ani în regiunea Alsacia de est în luna octombrie. Mama fetei a declarat presei locale că fiica sa a fost supusă la intimidări rasiste și homofobe, fiind izolată și exclusă de colegii de clasă. Adolescenta fusese împinsă în școală, iar bunurile sale au fost aruncate pe jos.

În altă ordine de idei, soția președintelui Emmanuel Macron, pe nume Brigitte, care este fostă profesoară, a făcut din combaterea bullying-ului un punct central al activității sale caritabile la Élysée.