Undă verde pentru Secția de investigare a magistraților

Undă verde pentru Secția de investigare a magistraților

Plenul Curții Constituționale a soluționat, ieri, zece dosare în care au fost reclamate aspecte de neconstituționalitate, pe legi sau ordonanțe de urgență, de președintele Klaus Iohannis sau de Opoziție.

Judecătorii CCR au respins sesizarea formulată de 92 de deputați PNL și USR legată de înființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție. „Înfiinţarea, în temeiul legilor justiţiei modificate, a noii secţii de anchetare a infracţiunilor comise de magistraţi dă naştere unei îngrijorări deosebite în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, întrucât o nouă structură ar putea fi mai vulnerabilă în ceea ce priveşte independenţa decât a fost cazul până în prezent în ceea ce priveşte DNA, dat fiind că ar putea fi utilizată ca instrument suplimentar de intimidare a magistraţilor şi de exercitare de presiuni asupra acestora”, a fost unul dintre argumentele Opoziției, care a citat o recomandare din MCV.

O altă sesizare a Opoziției, referitoare la Legea prevenirii și combaterii evaziunii fiscale, a fost admisă de judecătorii CCR. Într-un capitol, actul normativ prevede că în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală. Această măsură a fost interpretată ca fiind o încurajare a faptelor anti-sociale, nicidecum de descurajare a evaziunii.

Judecătorii CCR i-au dat satisfacție și președintelui Klaus Iohannis. Ei au admis sesizarea acestuia făcută Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, care prevedea, printre altele, că polițiștii pot folosi dispozitive cu electroșocuri. Președintele a sesizat CCR pe considerentul că legea avea nevoie de avizul CSAT.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiecția de neconstituționalitate a Legii privind sistemul public de pensii, formulată 83 de deputați de la PNL și USR, a fost admisă parțial de CCR. Opoziția a avut mai multe obiecții, CCR nu a comunicat care au fost admise și care au fost respinse.

Se poate organiza și un referendum în ziua alegerilor - au decis judecătorii constituționali. Aceștia au admis obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, formulată de Președintele României.